Albertina zaprasza na „Fine Dining w Plenerze”

Udostępnij artykuł
Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie.

Albertina mocno promuje i nieustannie wykorzystuje produkty lokalne, organiczne i tworzone przez ludzi z pasją. Nic zatem dziwnego, że również w winnicy dania będą bazowały na najwyższej jakości, naturalnych składnikach. Ta wyjątkowa i zapewne zaskakująca smakami kolacja, zostanie osobiście przygotowana i podana przez szefa kuchni Grzegorza Fica – współwłaściciela Albertiny, który zaprosił do projektu szefa Łukasza Cichego z restauracji Biała Róża oraz krakowskiego promotora kulinarnego Bartosza Wilczyńskiego. Do menu zostanie podane wino organiczne, wyprodukowane prosto z otaczających krzewów winorośli, a za wine pairing odpowiadać będzie sommelier Albertiny – Paweł Białobrocki. Swój udział zgłosiło już wielu koneserów wyjątkowych chwil.

Kolacja „Fine Dining w Plenerze” – edycja Lato 2019 odbędzie się w piątek 23 sierpnia 2019 roku w położonej 10 kilometrów od Krakowa Winnicy Wieliczka. Ta niezwykła na mapie Polski winnica założona została przez Agnieszkę Rousseau oraz Piotra Jaskółkę, którzy tworzą wina z zachowaniem szacunku dla natury. Winnica otrzymała certyfikat ekologiczny, a całe gospodarstwo prowadzone jest biodynamicznie, co oznacza, że poza szlachetnymi krzewami winnej latorośli znajduje się tam także sad ze starymi odmianami drzew owocowych i inne, tradycyjnie uprawiane na terenie kraju rośliny. Nie brakuje tam również, korzystających z nektaru pszczół. Inauguracja kolacji rozpocznie się w restauracji Biała Róża. Po aperitifie uczestnicy wspólnie pojadą do winnicy, gdzie rozsmakują się w autorskim menu w duchu slow food. Organizatorzy zapowiadają, że spotkanie jest pierwszym z cyklu, a kolejne odbędzie się jeszcze w tym roku.

Informacje od organizatora

  • Termin: piątek, 23 sierpnia 2019
  • Miejsce spotkania, wspólny wyjazd: Restauracja Biała Róża
  • Miejsce kolacji: plener w Winnicy Wieliczka
  • Cena: 350 PLN / os., w cenie transport do / powrót
  • Na wszelkie pytania związane z organizacją i rezerwacją odpowiada manager Artur Bień – kontakt: 48 570-136-720 lub e-mail: artur.bien@albertinarestaurant.pl
RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.08.2019
Aktualizacja: 19.08.2019