Badanie: Polacy na wakacjach nie żałują sobie jedzenia

Udostępnij artykuł

Marka Cateromarket zbadała, jak Polacy odżywiają się na wakacjach. W ankiecie wzięło udział 1005 osób, które wyjeżdżają na wakacje przynajmniej raz w roku na minimum tydzień. Dla ¾ z nas jedzenie stanowi ważny aspekt podróżowania, a poznawanie nowych miejsc oraz tradycji i kultury odwiedzanego regionu poprzez próbowanie lokalnych specjałów wpisuje się z trend turystyki kulinarnej.

Polacy na wakacjach uwielbiają jeść

Odwiedzanie miejscowych knajpek i restauracji to ulubiona forma wyżywienia Polaków podczas wakacji, co deklaruje średnio 59 proc. respondentów. Wśród turystów wyjeżdżających za granicę popularne jest również all inclusive – taką opcję wskazało 36 proc. ankietowanych z tej grupy. Wyniki badania pokazują, że podczas wyjazdu nie próbujemy oszczędzać na jedzeniu (robi to tylko 16 proc. badanych). Natomiast aż 81 proc. deklaruje, że chętnie próbuje nowych dań, a nieco ponad połowa stara się odtworzyć je po powrocie we własnej kuchni.

Wakacje i dobre jedzenie – chyba trudno wyobrazić sobie przyjemniejsze połączenie. Aż 72% ankietowanych uważa, że pożywienie stanowi dla nich ważny aspekt podróżowania (takie podejście częściej spotykane jest jednak u kobiet niż u mężczyzn). Jeszcze więcej, bo 77%, zgadza się ze stwierdzeniem, że poprzez jedzenie może poznawać nowe miejsca, ludzi, lokalną kulturę i tradycję. Ponadto w przybliżeniu 3 osoby na 10 przyznają, że kuchnia ma wpływ na wybierane przez nich kierunki podróży. Aby bliżej poznać zwyczaje żywieniowe Polaków podczas urlopu, w pierwszej kolejności sprawdziliśmy, gdzie go spędzają. Aż 69% zazwyczaj wypoczywa w kraju, a pozostali za granicą. 

Na wyjeździe wakacyjnym Polacy preferują wyżywienie w lokalnych restauracjach i knajpkach, które wskazało 59 proc. badanych. Na kolejnych miejscach znalazły się opcje takie jak: częściowe wyżywienie w hotelu, samodzielne przygotowywanie jedzenia i all inclusive, czyli wszystkie posiłki wliczone w cenę pobytu. Nieco mniejszą popularnością, na poziomie kilkunastu procent, cieszy się uliczne jedzenie (food trucki, budki i bazary gastronomiczne) oraz bary i lokale serwujące jedzenie typu fast food. Tylko 2 proc. na wakacyjnym wyjeździe korzysta z cateringu dietetycznego. 

Rybka nad Bałtykiem czy all inclusive na południu Europy?

W okresie wakacyjnym dynamika zamówień diety pudełkowej zmienia się. Obserwujemy wówczas wzmożone ruchy konsumentów dzielących się na tych, którzy całkowicie rezygnują z diety i tych, którzy ją zawieszają. Osoby planujące wakacje w kraju nad Wisłą coraz częściej decydują się na dostawę ze zmienionym, urlopowym adresem. Możliwość zawieszenia diety oraz zmiany adresu jej dostawy bezpośrednio przez Panel Klienta, którą udało się wdrożyć na Cateromarket.pl jeszcze przed okresem wakacyjnym, od momentu startu cieszy się sporym zainteresowaniem wśród naszych użytkowników. Rozwiązanie to daje pełną i wygodną kontrolę zarządzenia dietą w jednym miejscu i jest elementem strategii „All in one” obranej w ubiegłym roku – komentuje Kamil Wójtowicz, Marketing Director Cateromarket.pl.

SWEETS & COFFEE wydanie pierwsze 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Jak Polacy przygotowują jedzenie na wyjeździe urlopowym? Połowa z nich przyrządza posiłki na bazie produktów zakupionych w sklepie na miejscu – to chyba najbardziej praktyczne i całkiem zrozumiałe rozwiązanie. Zaledwie 14 proc. w celu zakupu potrzebnych składników odwiedza miejscowe targi (warzywne, mięsne lub rybne). Co dziesiąty badany przywozi potrzebne produkty z domu, aby uniknąć konieczności robienia zakupów na miejscu. Natomiast ¼ respondentów deklaruje, że podczas wyjazdu w ogóle nie gotuje. 

Planując urlop, kieruję się różnymi przesłankami, takimi jak ciekawe miejsca czy atrakcje. Są jednak kraje, w których podróż obowiązkowo łączy się z tzw. turystyką kulinarną. Takim przykładem była dla mnie zeszłoroczna podróż do Gruzji, która słynie z pięknych widoków, gościnności oraz świetnego jedzenia. Będąc tam, starałem się spróbować możliwie każdej lokalnej potrawy. Wiele krajów, które odwiedzam, ma w swojej ofercie ciekawe dania narodowe lub regionalne, których koniecznie trzeba skosztować. To z kolei daje mi możliwość poznawania lokalnej kultury. Bardzo często w dalszych zakątkach świata można spróbować potraw, których zwyczajnie nie kupimy w Polsce. Takim przykładem może być pałasz czarny – ryba występująca tylko w okolicy Madery i Japoniiwyjaśnia Przemek Wiktorczyk, autor bloga antekwpodrozy.pl.

Jedzenie w trasie – domowy prowiant wygrywa z hot dogiem na stacji?

Warto przyjrzeć się jeszcze kwestii jedzenia w trasie. Wiadomo przecież, że wakacje to nie tylko kąpiele słoneczne, górskie wędrówki czy inne, równie przyjemne sposoby spędzania wolnego czasu. Jak sobie radzimy, kiedy burczenie w brzuchu staje się nie do zniesienia, a do przejechania zostało jeszcze wiele kilometrów? 36 proc. badanych zatrzymuje się wtedy na posiłek w restauracji lub barze znajdującym się po drodze. Z kolei 32 proc. posila się kanapkami bądź innym prowiantem przygotowanym wcześniej w domu (lub w miejscu noclegu, jeśli mówimy o drodze powrotnej). Natomiast 27 proc. w jedzenie zaopatruje się już w drodze, w razie potrzeby zatrzymując się w sklepie czy na stacji benzynowej, gdzie niekwestionowanym królem szybkich przekąsek jest hot dog. Tylko 5 proc. respondentów twierdzi, że w ogóle nie je w trasie. 

Pełny raport można przeczytać tutaj: „Podróże z apetytem, czyli jak Polacy jedzą na wakacjach?

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione