Browary Warszawskie: Koreanka Grill & Sushi otworzy się w pierwszym kwartale 2021

Linh Nguyen wystartuje z nową restauracją. Właścicielka pochodzi z Wietnamu prowadzi dziesięć autorskich lokali w stolicy. Jest jednym z najlepszych wietnamskich szefów kuchni w Polsce. Swoją pasją do azjatyckich smaków zaraża Polaków już od ponad dekady.

Gotowanie jest całym moim życiem. Cieszę się, że mogę przybliżać Polakom moje ukochane dania i smaki Azji. W nowej restauracji w Browarach Warszawskich serwować będziemy potrawy typowe dla Korei, a także jako jedyni w Dzielnicy Spotkań i Smaków zaprosimy na wykwintne sushi. Na pewno zaskoczymy naszych gości nieznanymi dotąd kulinarnymi propozycjami. Postawiłam na takie niecodzienne połączenie kuchni koreańskiej i sushi. Sushi do tej pory oznaczało jedynie sposób podawania ryb. W mojej restauracji pokażemy, jak to naprawdę powinno wyglądać i  smakować – zapowiada Linh Nguyen. I dodaje:– Ponadto zaprosimy gości na omakase, które niczym menu degustacyjne zależy od wizji chefa i jego autorskich pomysłów. Zazwyczaj omakase obejmuje 25-30 pozycji – głównie nigiri z różnych ryb oraz kilka ciepłych mini dań z rzadko dostępnych ryb.  Po uczcie omakase goście powinni czuć się szczęśliwi.

Aromatyczna koreańska kuchnia

W Koreanka Grill & Sushi posmakujemy najlepszych dań typowych dla Korei. Specjalnością restauracji będą potrawy ze słynnego koreańskiego grilla.

Od innych restauracji wyróżnia nas to, że jako jedyni w Polsce używany grilla węglowego, dzięki czemu dania mają wyjątkowy i niepowtarzalny aromat. Zapraszamy zwłaszcza na steki i owoce morza, czyli typowo koreańskie dania. Nasze mięso jest sezonowane – dwu lub czterotygodniowe i jest to najlepszej jakości wołowina dostępna w Polsce – mówi Linh Nguyen.

Polacy kochają kuchnię azjatycką i są wielkimi fanami sushi, dlatego jesteśmy przekonani, że Koreanka Grill & Sushi będzie jednym z częściej odwiedzanych miejsc w Browarach Warszawskich. Nie wyobrażam sobie lepszego ambasadora azjatyckich smaków niż Linh Nguyen.  Ambitna, pełna pomysłów, zarażająca energią – taka jest Linh. Tym samym kuchnia, którą proponuje kusi aromatem i niepowtarzalnym smakiem. Ale propozycja Linh to zdecydowanie coś więcej niż rewelacyjna kuchnia. Pobyt w jej restauracji to spotkanie ze sztuką, kulturą i klimatem azjatyckich zakątków. Nie mogę się już doczekać  – mówi Karolina Prędota Krystek, senior leasing manager w Echo Investment odpowiedzialna za finalizację umowy.

Jedyne takie sushi

Koreańczycy jedzą głównie sashimi, dlatego jakość ryb jest najważniejsza. W mojej nowej restauracji będziemy mięso ryb sezonować, podobnie jak w przypadku wołowiny. Dzięki temu nabierze ono zupełnie innego smaku. Tylko nieliczne restauracje w Polsce podają sushi w ten sposób, a na pewno nie robi tego żadna susharnia w Warszawie, dlatego tym bardziej zapraszam do Browarów Warszawskich – dodaje Linh Nguyen .

Sushi podawane będzie nie z typowym i wszystkim znanym sosem sojowym, ale z różnego rodzaju autorskimi sosami, które powstaną na bazie wywarów z ości i głowy danej ryby. Znajdzie się tam nuta kuchni koreańskiej, ale pojawią się tam także inspiracje innymi krajami Azji.

Azjatycki będzie też wystrój restauracji, który mocno nawiązywał będzie do Korei. Pierwszych gości Koreanka Grill & Sushi zaprosi już w pierwszym kwartale 2021 roku.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.