Caffè Vergnano Best Barista 2018 – finał konkursu w Krakowie

Udostępnij artykuł
Już w najbliższą środę, 21 listopada, w Krakowie odbędzie się finał ogólnopolskiego konkursu baristycznego. Do walki o tytuł najlepszego baristy oraz o nagrodę główną w postaci tygodniowego szkolenia we Włoszech stanie dziewięć osób wyłonionych we wcześniejszych kwalifikacjach, które odbyły się w Sopocie, Wrocławiu oraz Krakowie.

Zmagania uczestników finałowego konkursu będzie można podziwiać od godziny 9:00 w krakowskiej restauracji Hevre oraz w transmitowanej „na żywo” relacji na Facebooku. Po zaciętych eliminacjach, w których udział wzięło kilkudziesięciu baristów z całej Polski, przyszedł czas na zmagania finałowe. Na dziewięciu uczestników finału czekać będą identyczne zadania, na wykonanie których będą mieć po 30 minut. Każdy z finalistów będzie musiał przygotować dwa idealne espresso, odtworzyć dwa wylosowane wzory latte art oraz stworzyć dwa własne, a także zaserwować dwa stworzone przez siebie drinki na bazie kawy. Jury oceniać będzie nie tylko technikę wykonania i jakość napojów. Ważny będzie także sposób pracy baristy oraz prezentacja wykonanych kaw i drinków.

– Organizując już po raz czwarty konkurs Best Barista Caffe Vergnano, chcemy dać polskim baristom pewien impuls do rozwoju, doskonalenia warsztatu. Nasze wydarzenie to wyjątkowa okazja nie tylko dla osób zawodowo zajmujących się kawą, ale również dla wszystkich, którzy z bliska chcą podejrzeć efektowną pracę najlepszych baristów – mówi Piotr Żurek, odpowiedzialny za rozwój sieci w Polsce. – Jeżeli ktoś chciałby zobaczyć zmagania najlepszych baristów, a nie będzie mógł być wtedy fizycznie z nami, to nic straconego. Pierwszy raz w historii całą relację z naszego wydarzenia będzie można śledzić za pomocą transmisji „na żywo” na facebookowym profilu Caffe Vergnano Poland – dodaje Piotr Żurek.

Na zwycięzcę konkursu czeka tygodniowy wyjazd do Włoch, podczas którego weźmie on udział w prestiżowym szkoleniu prowadzonym w Akademii Vergnano, pierwszym miejscu z certyfikatem SCA Premier Training Campus we Włoszech.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.11.2018
Aktualizacja: 20.11.2018