Czerwony Przewodnik Michelin wchodzi do Estonii

Udostępnij artykuł

W drugiej połowie maja odbyła się premiera wydania Czerwonego Przewodnika Michelin po Estonii. Jest to jednocześnie pierwsza odsłona kulinarnego Przewodnika Michelin w krajach bałtyckich.

Inspektorzy Michelin wyróżnili w sumie 31 restauracji, które zostały docenione za doskonałe propozycje kulinarne.NOA Chef’s Hall oraz 180° by Matthias Diether otrzymały po jednej Gwiazdce Michelin. Za wybitną jakość, a także niepowtarzalny smak serwowanych potraw. Dodatkowo pięć restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand za wyjątkowy stosunek jakości do ceny. Dwa lokale nagrodzono Zieloną Gwiazdką Michelin za swoje zaangażowanie w zrównoważoną gastronomię.

Estonia jest jednym z tych państw, które nasi inspektorzy badali z dużym zainteresowaniem od kilku lat. Po wielu miesiącach spędzonych na zgłębianiu tajemnic gastronomicznych kraju, począwszy od Tallina do Tartu, od Mäeküla do Kloogaranna odkryli oni tętniącą życiem scenę kulinarną bogatą w zróżnicowaną kuchnię i wysokiej jakości lokale. Poprzez wyróżnienie utalentowanych szefów kuchni doskonale znających narodowe i lokalne przepisy. Jak również popularne dania z najróżniejszych zakątków świata inspektorzy Michelin zapraszają do odkrycia fascynującej destynacji kulinarnejpowiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

Czerwony Przewodnik Michelin Estonia 2022 w liczbach:
– 31 wyróżnionych restauracji
– 2 restauracje z Gwiazdką Michelin
– 5 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand
– 2 restauracje z Zieloną Gwiazdką Michelin

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 31.05.2022
Aktualizacja: 31.05.2022