Czerwony Przewodnik Michelin wchodzi do Estonii

Udostępnij artykuł

W drugiej połowie maja odbyła się premiera wydania Czerwonego Przewodnika Michelin po Estonii. Jest to jednocześnie pierwsza odsłona kulinarnego Przewodnika Michelin w krajach bałtyckich.

Inspektorzy Michelin wyróżnili w sumie 31 restauracji, które zostały docenione za doskonałe propozycje kulinarne.NOA Chef’s Hall oraz 180° by Matthias Diether otrzymały po jednej Gwiazdce Michelin. Za wybitną jakość, a także niepowtarzalny smak serwowanych potraw. Dodatkowo pięć restauracji otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand za wyjątkowy stosunek jakości do ceny. Dwa lokale nagrodzono Zieloną Gwiazdką Michelin za swoje zaangażowanie w zrównoważoną gastronomię.

Estonia jest jednym z tych państw, które nasi inspektorzy badali z dużym zainteresowaniem od kilku lat. Po wielu miesiącach spędzonych na zgłębianiu tajemnic gastronomicznych kraju, począwszy od Tallina do Tartu, od Mäeküla do Kloogaranna odkryli oni tętniącą życiem scenę kulinarną bogatą w zróżnicowaną kuchnię i wysokiej jakości lokale. Poprzez wyróżnienie utalentowanych szefów kuchni doskonale znających narodowe i lokalne przepisy. Jak również popularne dania z najróżniejszych zakątków świata inspektorzy Michelin zapraszają do odkrycia fascynującej destynacji kulinarnejpowiedział Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.

Czerwony Przewodnik Michelin Estonia 2022 w liczbach:
– 31 wyróżnionych restauracji
– 2 restauracje z Gwiazdką Michelin
– 5 restauracji z wyróżnieniem Bib Gourmand
– 2 restauracje z Zieloną Gwiazdką Michelin

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.