Dukkah, groszek i szparagi w restauracjach Sphinx

Udostępnij artykuł
Oferta obejmuje sześć nowości przygotowanych w oparciu o autorskie przepisy Samar Khanafer, m.in. kurczak w mieszance przypraw dukkah, krem z zielonego groszku z miętą czy dania z sezonowymi szparagami – stek i libańskie chlebki. Najnowsza oferta jest dostępna do 25 czerwca w wybranych restauracjach Sphinx.

– W restauracjach Sphinx chętnie czerpiemy ze smaków, jakie przynosi wiosna. W najnowszych daniach wykorzystujemy więc sezonowe składniki jak szparagi czy groszek, wplatając w nie akcenty kuchni bliskowschodniej zaproponowane przez Samar Khanafer. Zależało nam też na tym, by zaoferować klientom różnorodność potraw i smakowych doznań. Jesteśmy przekonani, że w tej wkładce każdy znajdzie coś dla siebie, a dzięki wyjątkowym kompozycjom dań nasi goście będą chcieli do nich wracać – mówi Dorota Cacek, wiceprezes spółki Sfinks Polska, do której należy sieć Sphinx.

Z nowej wkładki „Dukkah, groszek i szparagi” na przystawkę goście mogą zamówić zestaw dwóch świeżo wypiekanych libańskich chlebków: jeden ze szparagami, serem i za’tarem – arabską mieszanką przypraw, a drugi z tymi samymi składnikami i szynką parmeńską, podawane z sosem do wyboru. Wśród nowości nie zabrakło zupy kremu z zielonego groszku ze świeżą miętą i łezką śmietany. Miłośnicy mięs również wiosną znajdą coś dla siebie w restauracjach Sphinx. Do wyboru jest kurczak w dukkah – orientalnej mieszance orzechów, sezamu i aromatycznych przypraw, podawany z sałatką, frytkami i sosem jogurtowo-miętowym albo stek w towarzystwie sezonowych, grillowanych szparagów z dodatkiem pieczarek, serwowany z frytkami i wybranym sosem. Nowością w karcie są dania w ostrzejszym wydaniu jak żeberka z ostrym sosem BBQ, frytkami i sałatką colesław, a także lekko ostre spaghetti z krewetkami na winie, z pietruszką, czosnkiem i chili.  Lista restauracji, w których dostępna jest nowa oferta, znajduje się na stronie www.sphinx.pl.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.04.2019
Aktualizacja: 10.04.2019