Poznaliśmy zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków – Krzysztof Konieczny (chef w restauracji Sztuczka Bistro w Sopocie) oraz Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie).
O konkursie
S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs kulinarny dla młodych kucharzy z całego globu. Inicjatywa skupia się na rozwoju wysokiej klasy gastronomii i propagowaniu „3 złotych zasad” w kuchni – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Organizatorzy zwracają również uwagę na istotę niemarnowania żywności oraz potrzebę zrównoważonego rozwoju.
Półfinały regionalne
Drugi etap
konkursu stanowi 12 półfinałów regionalnych, odbywających się od sierpnia do
grudnia br. w 12 regionach na świecie. W
półfinale regionalnym dla Europy Centralnej w Hamburgu czworo Polaków
rywalizowało z sześcioma innymi osobami – reprezentantami Niemiec, Austrii,
Ukrainy i Węgier. W poszczególnych kategoriach nagrody otrzymali:
VIDEORELACJA Z ORGANIZOWANEGO PRZEZ NAS XVII FOOD BUSINESS FORUM 2019
(9 WRZEŚNIA, MARRIOTT WARSAW HOTEL)
- S.Pellegrino Young Chef 2020: Levente Koppány z Węgier
- Fine Dining Lovers Food For Thought Award: Krzysztof Konieczny z Polski
- Acqua Panna Award for Connection in Culture: Łukasz Moneta z Polski
- S.Pellegrino Award for Social Responsibility: Jana Stöger z Niemiec
Potrawa konkursowa Krzysztofa Koniecznego – słonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną – społeczność internetowa Fine Dining Lovers uznała za danie, które najlepiej wyraża osobiste przekonania twórcy.
Natomiast Łukasz Moneta zaserwował jesiotra ze ślimakami i wygrał w głosowaniu mentorów z całego regionu na danie najlepiej odzwierciedlające idealne połączenie różnych kuchni.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Czas na Wielki Finał!
Laureaci trzeciego etapu będą walczyć o nagrody główne w czterech kategoriach w Wielkim Finale w Mediolanie w maju 2020 r. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówki.
Mentorzy wybrani zostaną spośród członków jury półfinałów regionalnych. W jury półfinału dla Europy Centralnej zasiadały aż dwie osoby z Polski: Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska oraz Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji „Biały Królik”, finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.
Konkurs organizowany jest z inicjatywy S.Pellegrino – marki wody mineralnej od Nestlé Waters, która od 120 lat inspiruje, aby delektować się życiem i dzielić najpiękniejsze chwile przy wspólnym stole. Więcej informacji o konkursie: www.sanpellegrinoyoungchef.com.
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione