Izraelskie przysmaki w Łazienkach Królewskich

Udostępnij artykuł
Tańce, sztuki walki, muzyka, spotkania z ciekawymi ludźmi, a przede wszystkim pyszne izraelskie jedzenie – tego wszystkiego będziemy mogli doświadczyć 18 i 19 maja w Łazienkach Królewskich podczas kolejnego już Izraelskiego Pikniku Kumzic.

Tegoroczny piknik będzie wyjątkowy, w weekend 18-19 maja przypada bowiem Noc Muzeów i finał Eurowizji, z którego bezpośrednią transmisję będzie można obejrzeć w tym roku właśnie w Łazienkach.

Kumzic po hebrajsku oznacza gromadzenie się przyjaciół przy posiłku na dworze. W ten sposób Ambasada Izraela pragnie celebrować Dzień Niepodległości Izraela – w ubiegłym roku przypadała okrągła 70-ta rocznica odzyskania niepodległości przez to państwo. Kumzic będzie więc skrawkiem Izraela w Warszawie, a sam piknik przybliży nam smaki, aromaty, dźwięki, barwy i ruch tego kraju m.in. dzięki obecności na nim znanych warszawskich restauratorów, specjalizujących się w kuchni izraelskiej.

– Nasza restauracja będzie w ciągu tych dwóch dni serwowała odwiedzającym izraelski piknik typowe dla tego kraju potrawy – informuje menadżer warszawskiej restauracji Shipudei Berek. – Przy stolikach na naszym stoisku będzie można spróbować szakszuki, shipudu z kurczaka lub falafela. Będzie też oczywiście humus tradycyjny i z burakiem, pita z jagnięciną oraz hot dogi z kurczakiem.

Wizytę w namiocie Berka uprzyjemnią dźwięki izraelskiej muzyki. To w strefie Kuchnia i Jedzenie, ale będzie też strefa Wiedza, do której zostali zaproszeni wyjątkowi goście, aby opowiedzieć o różnych obliczach Izraela. W strefie Aktywności z kolei chętni będą mogli spróbować zatańczyć w rytm izraelskiej muzyki, poznać sztuki walki i wziąć udział w warsztatach muzycznych, które sprawią, że przeniesiemy się prosto nad Morze Śródziemne.

Wzorem ubiegłorocznej edycji pikniku, w tym roku także warszawscy restauratorzy będą się popisywali kunsztem przygotowania najlepszego humusu. W ubiegłym roku laur zwycięzcy przypadł Berkowi, czy w tym roku restauracja obroni swą pozycję lidera? Przekonamy się już wkrótce.

Imprezie będą towarzyszyć koncerty i inne atrakcje, jak chociażby degustacja wyśmienitego izraelskiego wina, czy lekcje zumby i jogi. Więcej informacji i program wydarzenia dostępny na stronie ambasady Izraela.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 15.05.2019
Aktualizacja: 15.05.2019