Jak wybrać odpowiednią kasę online dla punktu gastronomicznego?

Udostępnij artykuł
Prowadząc bar, małe bistro czy dużą restaurację, właściciel codziennie musi mierzyć się z wieloma wyzwaniami. Istotne, aby w gąszczu codziennych obowiązków, posiadane urządzenia fiskalne nie stanowiły dodatkowego obciążenia dla użytkownika. Powinny dawać pewność, że będzie on mógł skupić się na tym co najważniejsze dla gości, czyli serwowaniu wyjątkowych dań. Właśnie takie są kasy fiskalne online stworzone przez Novitus z myślą o biznesach gastronomicznych.
Dlaczego warto wymienić zwykłą kasę fiskalną na gastronomiczną kasę online od Novitus?

Kasy gastronomiczne NEXT i ONE to urządzenia z serii Novitus Online POWER. W prosty sposób łączą się i przesyłają niezbędne dane do Centralnego Repozytorium Kas. Mają w sobie potężną moc technologii połączoną z intuicyjnością obsługi i zaletami dotykowego ekranu. To przemysłowy tablet z funkcjonalnym oprogramowaniem i drukarką fiskalną online, idealny do każdej gastronomii. Funkcjonalność kas NEXT i ONE można łatwo poszerzyć o webowy system NoviCloud, w którym wszystko jest pod kontrolą z każdego miejsca na świecie. Towary, ceny, magazyny, kontrahenci, rozrachunki, faktury a przede wszystkim przejrzyste raporty i genialnie funkcjonalny system lojalnościowy gotowy do wdrożenia także w barach i restauracjach. Wszystko to sprawia, że kasy fiskalne przestają być jedynie obowiązkiem, a stają się nowoczesnym narzędziem wspierającym prowadzenie biznesu każdego dnia. Od zwykłej kasy nie różnią się one zbytnio cena, ale w zakresie funkcjonalności dzieli je prawdziwa przepaść.

10 przewag NEXT i ONE nad zwykłą kasą fiskalną:
  • LOGOWANIE KARTĄ / Łatwe logowanie kartą kelnerską i automatyczne wylogowanie
  • PANELE PRZYCISKÓW / Aż 180 dowolnie konfigurowalnych przycisków na 6 panelach
  • RACHUNKI OTWARTE / Dowolna liczba otwartych rachunków do każdego stolika
  • OBSŁUGA STOLIKÓW / Dowolna liczba i łatwa obsługa stolików
  • ZAMÓWIENIA KUCHENNE / Wydruki na drukarkach zewnętrznych, auto-numeracja, opisy
  • DZIELENIE RACHUNKÓW / Prosty podział rachunku otwartego na dowolną ilość rachunków do zapłaty
  • ATRYBUTY GASTRONOMICZNE / Dodatkowe opisy towarów zamawianych na kuchni
  • ZESTAWY GASTRONOMICZNE / Łatwe konfigurowanie zestawów np. obiadowych
  • NIP Z GUS / Wprowadzenie NIP na paragon, dane kontrahentów pobierane z GUS, kontrola aktywności VAT z białą listą
  • FAKTURY VAT / Fiskalne i do paragonu oraz gastronomiczne

Kasy NEXT i ONE są dodatkowo zintegrowane z m/platform. M/platform to platforma usług, która daje nieznane dotąd w gastronomii możliwości skorzystania z usług oferowanych przez producentów FMCG, takich jak Grupa Żywiec czy wielu innych, których produkty sprzedają się na co dzień w punktach gastronomicznych. Promocje i programy lojalnościowe dla klientów oraz programy wsparcia restauratorów, to tylko część możliwości oferowanych już dzisiaj przez różnych producentów w M/platform. Otwarta architektura obu kas i możliwość instalowania na nich dodatkowych systemów sprzedażowych i aplikacji, czyni z nich najlepszą platformą dla rozwijających się biznesów. Pozwala elastycznie dostosowywać funkcje do zmieniających się potrzeb.

Kasy online od Novitus należą do zupełnie nowej platformy sprzętowo-softwarowej. Wykorzystano w tym celu nową architekturę wewnętrzną i innowacyjne oprogramowanie oparte o system Linux oraz Android. Z pewnością są to urządzenia fiskalne o największej na polskim rynku mocy obliczeniowej. Dzięki systemowi Linux, urządzenia online marki Novitus oferują współpracę z dowolnymi interfejsami komunikacyjnymi (LAN, BT, WLAN, GSM, USB), a przez to, bez dodatkowych nakładów i ograniczeń komunikują się z monitorami wydruku, drukarkami zamówień, terminalami płatniczymi, komputerami, czy chmurowymi programami zapleczowymi. Dla zapewnienia pełnego bezpieczeństwa danych, komunikacja może być równoległa, ale przebiegać odrębnymi kanałami, np. przez LAN dla połączeń z Centralnym Repozytorium Kas (CRK), a przez modem GSM dla programów zapleczowych i rozwiązań chmurowych. Bezpieczeństwo danych jest gwarantowane przez najwyższej klasy moduły szyfrujące TPM.

Więcej o kasach fiskalnych Novitus na stronach: https://www.kasawgastronomii.pl, https://online.novitus.pl.

Tekst powstał we współpracy z Novitus.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 28.12.2021
Aktualizacja: 28.12.2021