Kawiarnia Wise Cafe w kolejnym, poznańskim hotelu

Udostępnij artykuł
Wraz z początkiem października, w Mercure Poznań Centrum, otworzyła się nowa kawiarnia Wise Cafe. Powstała w miejscu cukierni, w której od 1964 roku ustawiają się jedne z największych kolejek po Rogale Świętomarcińskie. I chociaż zmienił się wystrój oraz koncept lokalu, smak pozostał ten sam. To drugi punkt pod tą Wise Cafe. Pierwszy działa od dwóch lat w Novotel Poznań Centrum.

Wise Cafe to unikatowy koncept, zaprojektowany zgodnie z założeniami programu zrównoważonego rozwoju Grupy Accor i Orbis – Planet 21.

Wise Cafe jest odpowiedzią na wyzwanie stojące przed twórcami konceptu modernizacji hotelu Mercure Poznań Centrum. Świeżo wypalana kawa i zdrowe przygotowywane na miejscu przekąski sprawiają, że każdy znajdzie coś dla siebie. To unikatowy koncept, jeżeli chodzi o hotelarstwo, ponieważ poza gośćmi hotelowymi jest otwarty na poznaniaków i to dla nich tworzy swoje propozycje. Kawiarnia zmieniła swoje oblicze i zaczyna funkcjonować jako innowacyjna idea. Dzięki wprowadzonym zmianom zaowocowała ciekawymi aranżacjami wnętrz, opartymi na kontrastowych połączeniach, które płynnie tworzą jedną przytulną całość

Mistrzowie swego fachu

Pierwszym szefem cukierni, w latach 1964-1970, był Mistrz Cukiernictwa Marian Nijak, to jego przepisy nadal królują w Wise Cafe. Jego następcy to Mistrzowie Idzi Różalski, Wojciech Fener oraz Witold Stebner, który był najdłużej pracującą osobą w pracowni cukierniczej oraz w całej sieci hoteli Accor, za co został uhonorowany nagrodą Best Iconic Employee.

SWEETS & COFFEE
NAJBARDZIEJ PRAKTYCZNE, NOWOCZESNE I NIEZALEŻNE
CZASOPISMO BRANŻY
> link do aktualnego numeru <

– To właśnie Pan Witold Stebner, wystąpił o certyfikat unijny dla Rogala Świętomarcińskiego, który jest w tej chwili naszym bestsellerem. Rocznie sprzedajemy 50 tys. sztuk Rogali Świętomarcińskich. Każdego roku, tylko 11 listopada, gdy Poznań obchodzi Dzień Św. Marcina, sprzedawane jest tutaj 12 500 sztuk tych rogali. Doceniane są nie tylko w Poznaniu, ale również w Warszawie, Krakowie i Gdańsku. Wysyłamy nasze rogale do Niemiec, Kanady i Anglii, gdzie mieszkają wielbiciele łakoci wykonywanych w naszej cukierni – mówi Marcin Procajło, dyrektor hotelu Mercure Poznań Centrum.

W październiku roku 2017 za sterami cukierni stanął wychowanek szefa Witolda Stebnera, obecny szef cukierni – Mistrz Cukiernictwa Grzegorz Dziamski. To właśnie u boku swojego mistrza rozwinął zamiłowanie do cukiernictwa. Swoją karierę rozpoczął  od bycia uczniem, następnie czeladnikiem i mistrzem. Teraz to on wraz ze swoim zespołem dodaje nowe receptury, aby cukiernia łączyła w sobie dwa nurty, tradycję z nowoczesnością.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 07.10.2019
Aktualizacja: 07.10.2019