Podczas tegorocznej edycji Targów swój debiut odnotuje konkurs Barmatic Cup, który łączy kreatywność z umiejętnością zastosowania najnowszych urządzeń i technologii stosowanych we współczesnych barach. Premiuje jakość i profesjonalizm serwisu barowego zaprezentowanego przez uczestników, nie zapominając o pomysłowości i kreatywnym podejściu do sztuki barmańskiej. Postawione przez uczestnikami zadania będą wykonywane w duecie, co wymusza dobrą organizację pracy zespołu.
Barmatic Cup 2019
Międzynarodowy Konkurs Barmański Barmatic Cup 2019 odbywa się w formule międzynarodowych dwuosobowych zespołów barmańskich, które podczas 10-minutowego występu mają wykonać określone zadanie polegające na perfekcyjnym przygotowaniu zamówienia dla 6 osób według ustalonej wcześniej specyfikacji. Zawodnicy będą mieli do dyspozycji w pełni zaopatrzony bar oraz pełen asortyment szkła barowego. Jury degustacyjne, składające się z 6 członków, wśród których znajdzie się Mistrz Świata Barmanów Tomasz Małek, będzie oceniało wygląd, smak, aromat, idealne rozlanie, czystość pracy oraz komunikację zespołu w języku angielskim. Ocenie będzie też podlegać wykorzystanie urządzeń mających zastosowanie w codziennej pracy w profesjonalnie wyposażonym barze. Konkurs zaplanowano na 27 marca, w pierwszym dniu Targów EuroGastro i WorldHotel. Rozpocznie się, jak przystało na pojedynek, w samo południe.
Organizatorzy konkursu
Organizatorami Konkursu Barmatic Cup 2019 są Fine Dine i Stowarzyszenie Polskich Barmanów. Fine Dine to polski dystrybutor i producent porcelany gastronomicznej oraz wyposażenia gastronomicznego, któremu zaufało wielu właścicieli hoteli, barów i restauracji na całym świecie, wysoko ceniony zarówno przez dostawców, jak i końcowych odbiorców. Stowarzyszenie Polskich Barmanów jest pozarządową organizacją prowadzoną od 1990 roku przez barmanów dla barmanów. Integruje środowisko w Polsce, podnosi kwalifikacje i kreatywność barmanów oraz promuje najwyższe standardy pracy w tym zawodzie. Jest jedynym reprezentantem Polski w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Barmanów (International Bartenders Association). Prezydent SPB Ryszard Berent powiedział: „Zaprosiliśmy do konkursu Barmatic Cup ekipy z Austrii, Włoch, Słowacji, Bułgarii i Węgier, które zmierzą się z czołówką polskich barmanów. Obiecujemy sporo emocji.”
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Pokazy mistrzów
Konkurs to nie jedyna atrakcja dla miłośników sztuki barmańskiej. Drugiego dnia Targów Tomasz Małek i Marek Posłuszny zaprezentują oryginalne barmańskie tricki, w tym jeden wykorzystujący jednocześnie 32 szklanki, z wykorzystaniem najnowszych blenderów. Tomek Małek, barman światowej klasy jako jedyny na świecie wygrał cztery razy Grand Final Roadhouse World oraz aż sześciokrotnie zdobył tytuł Mistrza Świata Barmanów w stylu flair. Sztuka ta wymaga od zawodnika nie tylko umiejętności przyrządzania drinków, lecz również zdolności akrobatycznych oraz mistrzowskiego opanowania żonglerki. Do tej pory wielokrotnie stawał na podium najważniejszych zawodów organizowanych w kraju i za granicą. Marek Posłuszny to dwukrotny Mistrz Świata Barmanów IBA, zwycięzca Bacardi World Flair Championship 2011 oraz 2012, złoty medalista międzynarodowej ligi WFA Grand Slam i Mistrz Świata Barmanów w stylu flair z 2012 roku. Obydwaj prowadzą szkolenia, organizują imprezy, sędziują w konkursach barmańskich i je komentują. Warto przyjrzeć się mistrzom w akcji, zwłaszcza że, jak powiedział Tomek Małek, „sztuka robienia drinków przeżywa obecnie swój renesans”.
Atrakcyjny program Targów
Tegoroczna edycja Targów obfituje w atrakcyjne propozycje. Już tradycyjnie podczas EuroGastro i WorldHotel odbędą się „International CHEF Culinary Cup”, edycja 2019 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, 11. odsłona Konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019″ i czternasta edycja Festiwalu Kuchni Greckiej Teo Vafidisa. Jak zwykle wielkim zainteresowaniem cieszyć się będzie kolejna, już 11. Olimpiada Kawy®, organizowana przez Apro Trade/Akademia Kawy® we współpracy z MT Targi Polska pod patronatem SCAE (Specialty Coffee Association of Europe). Wśród nowości są „Debic Pastry Cup” i pokazy Szefów Kuchni i Cukierni, które organizuje Paweł Mieszała oraz Smart Cuisine, dania dietetyczne – Konkurs Fundacji Klubu Szefów Kuchni. W programie merytorycznym nie zabraknie też szkoleń i konferencji z zakresu marketingu, finansów i zarządzania lokalami. Bardzo ciekawie zapowiada się dwudniowy Program Edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”, opracowany wspólnie z Kongresem Szefów Kuchni.
Rejestracja i bilety
23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. edycja Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się w dniach 27-29 marca 2019 r. w Ptak Warsaw Expo. Rejestracja i bilety dostępne są na stronie www.mttargionline.pl/EuroGastro2019.
Więcej informacji o konkursie „Barmatic Cup 2019” oraz Targach EuroGastro i WorldHotel na stronach
www.eurogastro.com.pl
www.worldhotel.pl
oraz na portalu www.e-gastro.com
lub na Facebooku: @TargiEuroGastro
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.