Łódzkie Monopolis z kolejnym najemcą gastronomicznym

Udostępnij artykuł
Po “Piekarni Łódź” Aleksandry Sowy, wielokrotnej mistrzyni konkursów cukierniczych i autorki wielu znakomitych receptur, w centrum pojawił się nowy koncept. Jedna z najlepszych łódzkich restauratorek Anna Rubaj, wspólnie z Arturem Schutterem – otworzą autorski koncept kulinarny w dawnych zakładach Monopolu Wódczanego.

Restauracja, która powstanie w miejscu dawnej kotłowi i będzie największym lokalem gastronomicznym w wielofunkcyjnym kompleksie Monopolis, swoich pierwszych klientów przywita wraz oddaniem pierwszego etapu inwestycji w 2019 roku.

Będzie to jedna z wielu przestrzeni kulinarnych zaplanowanych na terenie kompleksu. Koncept swoistego ARTkombinatu to połączenie restauracji z galerią sztuki oraz sklepem z wybornymi produktami spożywczymi sprowadzanymi z całego świata. Twórcy projektu nie zamykają się na jeden rodzaj kuchni, chociaż dominującą będzie ta o charakterze południowoeuropejskim z elementami kuchni portugalskiej. Znajdą się tu dania inspirowane podróżami i smakami z różnych zakątków świata. Ich koncept to zupełnie nowa jakość w kulinarnym wydaniu, połączenie ogromnej pasji do gastronomii i szacunku do sztuki. Chcą stworzyć przestrzeń, gdzie można przede wszystkim dobrze zjeść, ale też poznać interesujących ludzi, posłuchać muzyki na żywo czy obejrzeć ciekawą wystawę. Miejsce pełne pozytywnej energii. Celem jest stworzenie atrakcyjnej przestrzeni na kulinarnej mapie Łodzi. To właśnie smak będzie determinantą sukcesu.

– Kuchnia musi być prawdziwa, szczera i nie przekombinowana. A potrawy powstawać muszą z najwyższej jakości składników. Tu nie ma miejsca na kompromisy. Szef kuchni, z którym będziemy współpracować doskonale rozumie tę filozofię i podziela nasze podejście nie tylko do sztuki kulinarnej. Chcemy inspirować naszych gości do poszukiwań, do podróży i sprawiać, aby zawsze wychodzili od nas z dużą dawką radości. Stworzyć miejsce, w którym cały czas będzie widać tę energię i zmienność – dodaje Anna Rubaj.

– Szukaliśmy takiej przestrzeni, w której to wszystko można połączyć, która ma dobrą energię. Pierwsza, która przyszła nam na myśl to właśnie Monopolis. Od kilku lat współpracuję z Krzysztofem Witkowskim, który jest mecenasem sztuki. Od początku wiedzieliśmy, że to najlepsze miejsce na stworzenie układanki z doskonale dopełniających się elementów.  Restauracji, sceny, galerii oraz sklepu. Mamy nadzieję, że będzie to Serce Monopolis i doceniamy to, że mamy swobodę działania – mówi Artur Schutter, właściciel restauracji i  prezes firmy Lim 8, która została także operatorem teatru w Monopolis.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – PAŹDZIERNIK 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Firma Virako realizująca Monopolis, od samego początku tworzenia koncepcji kompleksu zakładała, że będzie to miejsce otwarte dla wszystkich mieszkańców, którzy poszukują nowych ciekawych adresów do spędzania wolnego czasu w gronie przyjaciół, jak i rodziny. Koncepty dobierane są tak, aby stworzyć wyjątkową i użyteczną przestrzeń oferującą szeroki wachlarz możliwości. Na terenie Monopolis, znajdą się różnorodne restauracje, piekarnia, kawiarnia, ale również galeria wystawiennicza, muzeum i teatr.

– Cieszy mnie fakt, że tak doświadczeni restauratorzy jak Anna Rubaj decydują się na otwarcie swoich nowych lokali w Monopolis. Jest to najlepszy dowód na to, że założenia projektu były słuszne. Naszym celem jest stworzenie wyjątkowej tkanki miastotwórczej dla łodzian. Sercem każdego domu jest kuchnia. To w niej spotyka się cała rodzina, to przy stole prowadzi się najbardziej żarliwe dyskusje. Dlatego tak wielką wagę przywiązujemy do przestrzeni gastronomicznych w Monopolis, które bez wątpienia będą swoistym gwarantem miłego spędzenia czasu w naszym kompleksie. Przy dobrym jedzeniu. I w znakomitym towarzystwie – dodaje Krzysztof Witkowski, prezes zarządu Virako.

Monopolis – w duchu miasta

Monopol Wódczany, trzeci co do wielkości zespół fabryczny, po zakładach Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, został zbudowany w 1902r. i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju Łodzi. Dzięki poczynionym inwestycjom łódzki zakład był najnowocześniejszym w polskiej branży spirytusowej. Największy rozkwit i sukcesy nastąpiły pod koniec lat 70-tych ubiegłego wieku. Monopol od zawsze odgrywał wielką rolę w życiu miasta. Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych. W maju 2017r. firma Virako przedstawiła plany rewitalizacji dawnych zakładów Monopolu Wódczanego i utworzenia wielofunkcyjnego kompleksu, z rozwiniętą ofertą gastronomiczną, kulturalną i usługową.

Centralną częścią Monopolis jest zespół zabytkowych gmachów dawnego Monopolu Wódczanego z początku XX wieku, w których przez 115 lat produkowano i rozlewano wódkę. Piętra głównego budynku dawnej rozlewni zamienią się w wygodne biura, a na parterze powstaną restauracje, winiarnie, kawiarnie i rozmaite przestrzenie usługowe.

W dawnym laboratorium wódek smakowych powstanie bistro,a w magazynie spirytusu – teatr. Będzie też przestrzeń dla najmłodszych. W kompleksie otwarte zostaną przedszkole i klub dla dzieci. Ważną częścią Monopolis stanie się muzeum poświęcone historii dawnego Polmosu i technologii wytwarzania wódki.

Swoim najemcom Monopolis zaoferuje w sumie 23 400 mkw. nowoczesnych biur w trzech budynkach i ponad 5 000 mkw. przestrzeni usługowej. Do grona najemców Monopolis należą już szwajcarski koncern Clariant, Piekarnia Łódź i Lim 8 Sp. z o.o.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 11.12.2018
Aktualizacja: 11.12.2018