Łukasz Górski z Butchery & Wine Mistrzem Polski Młodych Sommelierów

Udostępnij artykuł

W finale zawodów pokonał Aleksandrę Harabasz z krakowskiej Bottiglierii, a trzecie miejsce zajęła Iwona Hereda pracująca od kilku lat na Cyprze w hotelu Four Seasons w Limassol. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zorganizowało konkurs w poznańskim hotelu Andersia w weekend 15-16 października.

W zawodach startowało 25 zawodników i zawodniczek. Wyjątkowo liczna okazała się tym razem reprezentacja kobiet. W konkursie wzięło udział siedem sommelierek, a przewaga kobiet w finale była pierwszą w historii konkursów Stowarzyszenia.

Mistrzostwa miały trzy etapy: eliminacje, półfinał, do którego trafiło sześcioro zawodników oraz finał, który był starciem trojga najlepszych przed publicznością. W eliminacjach oprócz 40 testowych pytań uczestnicy konkursu mieli za zadanie m.in. dobrać wino do bardzo ostrej potrawy, wymagającej wina o dużej kwasowości, co okazało się dużym wyzwaniem dla młodych sommelierów.

W półfinale wśród zadań była degustacja w ciemno pięciu win i czterech różnych alkoholi. Zadania finałowe miały jak zwykle formę degustacji w ciemno i pełnego opisu wina oraz serwisu i doboru wina do potraw. Finaliści musieli podać w odpowiedni sposób szampana, pomarańczowe wino, które wymagało dekantacji. Także  zaproponować wino do konkretnych dań lub zasugerować potrawy do określonego wina. Najtrudniejszym fizycznie zadaniem okazało się rozlanie dla publiczności finału, podwójnego, trzylitrowego magnum na 30 równych porcji. Bez możliwości dolewania do napełnionych już raz kieliszków. Tylko dwóm finalistom udało się  w ten sposób całkowicie opróżnić gigantyczną butelkę.

Poziom zawodników był bardzo wysoki. Cieszyło mnie ocenianie tak zdolnych młodych sommelierów – mówi Kamil Wojtasiak, szef jury zawodów. Wraz z moimi kolegami z jury chcieliśmy stworzyć jak najbardziej kompletne zawody, aby każdy z kandydatów mógł pokazać swoje najlepsze umiejętności. W wielu przypadkach widać było stres i to on był głównym powodem pomyłek i błędnych decyzji, ale każdy musi popełnić swoje błędy i z nich wyciągnąć lekcję. Z uśmiechem patrzę w naszą sommelierską przyszłość widząc tylu zdolnych i ambitnych młodych zawodników.

Rynek Gastronomiczny w Polsce – RAPORT 2022
>> Kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 18.10.2022
Aktualizacja: 18.10.2022