„Cucina povera” – bo tak należałoby zacząć ten wątek…„Kuchnia biedaków”, to stamtąd cudo zwane makaronem się wywodzi. Makaron, choć temat wydawałoby się błahy, niepozornie wdaje się w niejedno domowe, ale i w najwyższej jakości restauracyjne danie. Niby prosty, przygotowany jedynie z mąki, wody i jajka – ale, jakże majestatyczny i jak bardzo wszechstronnie wykorzystywany w codzienności produkt. Niemniej jednak warto przyłożyć się do tego, aby nasze danie z jego wykorzystaniem było idealne i pozostało na naszych podniebieniach przez nieco dłużej, niż kilkanaście sekund – mówi Łukasz Lisowski, ekspert ds. gastronomii i szef kuchni Fanex.

Po pierwsze, ugotujmy według ustalonych już dawno temu zasad makaron. Niech będzie ugotowany w lekko osolonej wodzie, nie do końca – lekko twardy, na koniec sos zrobi swoje… Nie przelewajmy go wodą, jego smak i oblepiająca go skrobia połączy się finalnie z wybranym przez nas sosem.
Dobór sosu do makaronu?
Choć ustalone są już pewne zasady, które stanowczo nakazują łączenie danego rodzaju makaronu, z konkretnym sosem, to absolutnie (wbrew opinii włoskich szefów kuchni, dla których mój szacunek jest przeogromny i niezłomny), nie powinniśmy ograniczać się jedynie do twardo postawionych zasad.
Szanujmy klasyki takie, jak sos bolognese, czy carbonara – ale pozostawmy im miejsce na naszą fantazję. Klasyczny sos pomidorowy, czy też ten najzwyklejszy sos na bazie wiejskiej śmietany niech stanie się polem do popisu dla naszej kulinarnej wyobraźni. O ile, jak już wspomniałem, carbonara czy też bolognese jest klasykiem którego „ruszać” się nie powinno, to pomidorowy i śmietanowy sos daje nam przeogromne pole do kulinarnie cyrkowego popisu – do każdego z nich dodajmy to, co nam fantazja do głowy przyniesie: tuńczyk, oliwki, kapary, papryka, pomidory suszone, bazyliowe pesto – ale i to pesto z suszonych pomidorów, leśne grzyby, parmezan w dużej ilości, świeże zioła, zielony pieprz… tego jest mnóstwo. Nie bójmy się kulinarnych eksperymentów.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec – kwiecień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione