Marek Rogala z Charlie Food & Friends o popularnych owocach i warzywach

Udostępnij artykuł
Komentuje Marek Rogala, Co-Founder Charlie Food & Friends
[SPECJALNIE DLA NAS] Trendy dotyczące sposobu żywienia, diety i smaku stale ewoluują. Z jednej strony, moda i preferencje dotyczące składników i dań często zmieniają się z sezonu na sezon. Z drugiej strony, niezmiennie od wielu lat stale pogłębia się świadomość żywieniowa Polaków.

Misją Charlie Food & Friends jest serwowanie jedzenia dobrego na co dzień w swobodnej, przyjacielskiej atmosferze. Dania wyeksponowane są w formie samoobsługowego bufetu, ze stałą ceną za 100 gram. Na co dzień uważnie słuchamy naszych gości oraz wnikliwie obserwujemy, w jaki sposób łączą dania i smaki.

Dzięki temu, stale dostosowujemy menu do ich oczekiwań i stawiamy na to, co lubią najbardziej, tj.: szczerą, prostą, domową kuchnię, w sam raz na codzienny posiłek; sezonowe smakołyki, aby korzystać z tego, co w danym momencie matka natura ma dla nas najlepszego; szeroki wybór zarówno smaków dobrze znanych i lubianych, ale uzupełnionych przez bardziej zaskakujące połączenia warzyw i owoców z mięsami i rybami. 

Jakie zatem warzywa i owoce znajdziecie w daniach w Charlie Food & Friends? 

Zacznijmy od nieśmiertelnych klasyków polskiej kuchni. Zawsze znajdziecie u nas buraki: zasmażane, w formie słodko-kwaśnej surówki lub pieczone. Goście łączą je najczęściej z łopatką wieprzową w sosie. Niezmiennie wysoką popularnością cieszą się znane od lat połączenia owoców z mięsem. Jest kaczka z pomarańczą i żurawiną, wątróbka z jabłkiem, czy schab faszerowany śliwkami, pieczony z dodatkiem igieł sosnowych. 

Burak w połączeniu z żurawiną, czyli słodycz z kwasowością i aromatem czerwonych warzyw i owoców, wzbogaca u nas smak dorsza. Owoce potrafią dodać daniu lekkości, tak jak w przypadku spaghetti w sosie à la carbonara z dodatkiem skórki i soku ze świeżej cytryny i limonki.

Łącząc smaki: słodki, słony i pikantny możemy uzyskać całkiem interesujące wrażenia kulinarne, tak jak w kurczaku w aromatycznym pikantnym sosie curry ze słodką brzoskwinią, czy w połączeniu schabu z sosem wiśniowo-kakaowym.

Wakacje to czas szczególny. Z jednej strony, lubimy owocowe słodkości przywodzące wspomnienia z dzieciństwa, takie jak pierogi z truskawkami, czy knedle ze śliwką. Z drugiej, to czas wielkiego grillowania. Miłośnicy wybierają u nas warzywa grillowane – cukinia, bakłażan, pomidory, papryka, przyprawione kminem rzymskim i harrissą; na talerz trafiają z karkówką, boczkiem czy kiełbasą lub grillowanym pstrągiem.

Owoce również znajdziecie w naszych napojach. Nie oferujemy słodzonych, sztucznych napojów typu “soda” – zdrowie przede wszystkim! Serwujemy za to lemoniady własnego wyrobu, domowe kompoty z użyciem sezonowych produktów, takich jak rabarbar, czy truskawki, soki tłoczone z polskich jabłek, a także “wodę z witaminami”.

Wraz ze wzrostem popularności kuchni roślinnej, rośnie zainteresowanie cieciorką. W Charlie Food & Friends serwujemy ją w formie warzywnego gulaszu z nutą orientu nadaną przez mango oraz bogaty zestaw przypraw: kolendrę, imbir, kardamon, kmin rzymski, chilli, czosnek, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową. Powszechnie wiadomo, że cieciorka stanowi świetną bazę dania wegańskiego. Natomiast ze względu na niski indeks glikemiczny może być także znakomitym zamiennikiem tradycyjnych dodatków skrobiowych, w przypadku osób, którym zależy na redukcji tkanki tłuszczowej. 

Jeśli chodzi o warzywa, możemy poszczycić się różnorodnymi i bogatymi bufetami sałatkowymi, a także warzywami w niecodziennych formach – Goście na dobre polubili np. pietruszkowe frytki w miodzie i ziołach. Postanowiliśmy także wskrzesić ducha zapomnianych, ale uwielbianych kiszonek, które już od kilku lat zajmują czołowe miejsca w trendach kulinarnych. Nic dziwnego, w końcu substancje zawarte w kiszonkach oczyszczają nasz organizm i wzmacniają nasz system odpornościowy. Pozytywnie wpływają także na pracę mózgu i koncentrację, a także wspomagają nasze trawienie. Kiszona rzepa, marchew, czy kalafior idealnie sprawdzą się jako dodatek do ryżu, makaronu lub mięsa. 

Komentarz powstał na potrzeby:
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – SIERPIEŃ-WRZESIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 05.09.2019
Aktualizacja: 05.09.2019