Mateusz Stasikowski o kolacji serwowanej w Neo(n) Bistro na Nocnym Markecie

[SPECJALNIE DLA NAS] Od 3 września, co czwartek odwiedzający będą mieli okazję uczestniczyć w niespotykanej dotąd na wydarzeniu formule. Każdego tygodnia inny kucharz w asyście kelnerów i sommelierów zaserwuje kolację na Towarowej 3, w Neo(n) Bistro. Menu do pierwszej kolacji stworzył Mateusz Stasikowski, który odpowiada za dania w Żywej Kuchni.

Zdecydowałem się przygotować menu na jedną z kolacji, ponieważ Neo(n) Bistro to nowy i bardzo ciekawy projekt, dzięki któremu będę mógł przybliżyć kuchnię wegańską. W swoich daniach stawiam głównie na sezonowość i fermentację. Tak też było w przypadku menu na Nocny Market. Dlatego w przystawkach pojawiła się moja ulubiona kania, a w  deserze użyłem śliwki fermentowanej w kombuchy z białego bzu. Przygotowałem dla gości przystawkę na którą składa się kania, tempura, ciemne piwo, grillowany ziemniak i kapary czosnku niedźwiedziego. Danie główne to assiette z pomidora, kalafior tandorii, topinambur, rokitnik, lubczyk, nasturcja. Wegański deser będzie zawierał: twaróg, zieloną porzeczkę, nawłoć, pachnotkę, śliwkę fermentowaną w kombuchy z białego bzu – mówi Mateusz Stasikowski.

Bilety na kolację można kupić TUTAJ.

Mateusz Stasikowski pierwsze kroki w gastronomii stawiał jako barman. Następnie miał okazję gotować i rozwijać się w najlepszych restauracjach w Polsce, takich jak Restauracja Aruana jako Chef de Partie oraz w Hotelu Raffles Europejski, gdzie razem z szefem kuchni Benatem Alonso pracował w restauracji Grill Europejski.

Kolejne kolacje zaplanowano na 10 września (menu Kohei Yagi), 17 września (menu Piotra Wójcika) i 24 września (menu Michała Kostrzewy).

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.