Międzynarodowy Dzień Burgera – zainspiruj się i świętuj razem z Hochland Professional

Udostępnij artykuł

Wielbiciele hamburgerów mają powód do świętowania, ponieważ to właśnie dzisiaj przypada Międzynarodowy Dzień Burgera. Niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję mniej lub bardziej wysmażoną, z sieciówek, food trucków czy ekskluzywnych restauracji, to hamburger pozostaje najpopularniejszą kanapką na świecie.ielbiciele hamburgerów mają powód do świętowania, ponieważ to właśnie dzisiaj przypada Międzynarodowy Dzień Burgera. Niezależnie od tego, czy wybierzemy wersję mniej lub bardziej wysmażoną, z sieciówek, food trucków czy ekskluzywnych restauracji, to hamburger pozostaje najpopularniejszą kanapką na świecie.

Bez wątpienia można powiedzieć, że w myśl powiedzenia, iż „sukces ma wielu ojców”, tak i autorstwo hamburgera przypisywane jest wielu osobom. Burgery kojarzą się głównie ze Stanami Zjednoczonymi, które są prawdziwym potentatem pod względem ich konsumpcji. Jednak początków tej uwielbianej przez cały świat kanapki trzeba szukać jeszcze wcześniej i to nie w USA, a w Niemczech. 

Historia burgerów sięga XIX wieku. To właśnie w Hamburgu powstała ta najpopularniejsza przekąska składająca się z chrupiącej bułki, nadzienia z mięsa mielonego i różnych dodatków nazywana „Hamburger Rundstück”. W czasach rewolucji przemysłowej, większość Europejczyków podróżowała do Stanów Zjednoczonych właśnie z Hamburga, gdzie znajdował się jeden z największych portów europejskich. Statki z Hamburga zaczęły docierać do Nowego Jorku i to właśnie tam zaczęto SERwować steki w stylu hamburskim, aby przyciągnąć załogę statków z Niemiec. 

Każdy miłośnik dobrego jedzenia wie, że fastfoody nie są w stanie zaoferować dobrego burgera, o idealnym stopniu wysmażenia, z wysokiej jakości mięsa, które nie przeleżało wcześniej w zamrażarce. Dlatego coraz większą popularność zyskują te miejsca, gdzie burgery serwują kucharze z dużym doświadczeniem, wiedzący o wołowinie niemal wszystko. Idealny burger musi zawierać idealnie topliwy ser. 

Hochland Professional ma w swojej ofercie dwa sery topione Cheddar: klasyczny, który charakteryzuje się intensywnym smakiem oraz Cheddar biały, który wyróżnia oryginalny aromat oraz delikatny i śmietankowy smak. Oba idealnie nadają się do burgergów, mają wyśmienitą topliwość, pozostają półpłynne do czasu konsumpcji oraz lekko się karmelizują. Są wyjątkowo plastyczne i rozciągliwe. Ich smak i tekstura zadowolą najbardziej wymagających konsumentów! 

Cheddar biały 1 kg

Cheddar 1,033 kg

Zainspiruj się i świętuj z nami! Hochland Professional edukacja i inspiracja! 

Tekst powstał we współpracy z Hochland.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 01.06.2022
Aktualizacja: 01.06.2022