Międzynarodowy Dzień Sushi! W czym tkwi jego sekret?

Udostępnij artykuł
Od wielu lat jedzenie sushi staje się coraz modniejsze. Dla niektórych osób sushi nie jest tylko zdrowym “jedzeniem”, ale czymś więcej, jest ich stylem życia. Każdy fan sushi znajdzie coś dla siebie. Obecnie występują różne rodzaje tego japońskiego dania. Do najpopularniejszych należą: Nigiri, Miniuramaki, Futomaki, Uramaki oraz Makizushi. Jednym z najważniejszych składników jest ser, który jest sekretem udanego sushi oraz który stanowi spoiwo dla wszystkich składników.  

Hochland Professional posiada w swojej ofercie ser twarogowy premium Cremette, który przeznaczony jest dla branży gastronomicznej oraz klientów B2B. Produkt z najwyższej półki, o bardzo wysokiej wydajności, trwałości i uniwersalnym przeznaczeniu. Świetna baza potraw zarówno na słono, jak i na słodko. Cremette jest niezastąpionym składnikiem sushi, stanowi trwałe i stabilne spoiwo zachowujące świeżość na dłużej – w tym rolek sushi. Jest również doskonałym serem kanapkowym oraz bazą dań gotowych, wyrobów cukierniczych i deserów. To prawdziwy ser – orkiestra!

Przepis na Miniuramaki Cremete z pieczonym łososiem, mango i ostrym sosem

W tej propozycji można wymiennie stosować każdy rodzaj zwartej ryby i tworzyć alternatywne warianty. Jest to bardzo ciekawa i atrakcyjna kompozycja smakowa, ponieważ łączy smaki: pikantny, słodki, słony i kwaskowy. Sezam dla urozmaicenia wyglądu i pobudzenia zmysłów.

Składniki:
80 g ryżu (ugotowanego)
½ płata nori
15 g sera Hochland Cremette
80-100 g łososia
10 g mango
10 g sezamu prażonego
Sos sriracha
Sól i pieprz do smaku

Dodatki:
Imbir marynowany
Sos sojowy
Wasabi

Łososia ułóż na blasze, posyp pieprzem i upiecz w piecu konwekcyjno-parowym w 160ºC (50 proc. pary) przez około 5 minut, do momentu, aż mięso zetnie się w środku. Odstaw do wystudzenia, aby tłuszcz nie wypłynął i ryba pozostała soczysta. Całą powierzchnię bambusowej maty do zwijania sushi pokryj folią. Połóż płat nori błyszczącą stroną do maty, szorstką na wierzch. Rozłóż ryż na całej jego powierzchni i posyp sezamem. Złóż matę na pół i odwróć tak, aby płat nori znalazł się tym razem na wierzchu. Nori posmaruj obficie serem Hochland Cremette, na tym rozłóż kawałki mango i upieczonego łososia.

Dodaj odrobinę sosu sriracha. Zawijaj równomiernie i ściśle rolkę w macie. Uformuj w delikatny kwadrat. Ściągnij rolkę z maty i przełóż na deskę, następnie pokrój ostrym nożem – na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2 równe części. Ułóż gotowe sushi, udekoruj wedle uznania i podawaj z marynowanym imbirem, sosem sojowym oraz pastą wasabi. Et voilà! Smacznego! 😊

Więcej informacji i inspiracji dostępnych jest na stronie www.hochlandprofessional.pl oraz na kanale YouTube Hochland Professional.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE kwiecień – maj 2021
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 01.07.2021
Aktualizacja: 02.07.2021