Mikser Kulinarny z deserami w roli głównej

Udostępnij artykuł
Kwietniowe spotkanie edukacyjne w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów poświęcone zostało tematowi czekolady. W wydarzeniu wzięło udział ponad 100 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Na uczestników czekał pokaz kulinarny i prezentacja produktowa Michała Kleibera i Macieja Gucia z firmy Callebaut.

Bezpłatne spotkanie edukacyjne skierowane do młodych adeptów sztuki kulinarnej odbyło się 12 kwietnia w  Akademii Inspiracji Makro w Warszawie. Tematem przewodnim wydarzenia były produkty z miazgi kakaowej. Pokaz cukierniczy przygotował Michał Kleiber, mistrz Akademii Callebaut w Łodzi. Prowadzący przybliżył uczestnikom proces przygotowania pralin z kremem szampańskim oraz technikę temperowania czekolady. Prelekcję o produkcji czekolady poprowadził Maciej Gucia, który zaprezentował m.in. jej odmianę rubinową wyróżniającą się różowym zabarwieniem i owocową nutą smakową.

Na uczestników aktywnie biorących udział w spotkaniu czekały upominki, m.in. koszulki od firmy ChemaN, gadżety ufundowane przez Callebaut, a także książki i notesy wydane przez Makro Polska.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”). Partnerami spotkania były firmy: Callebaut, jeden z największych światowych producentów i dostawców wysokojakościowych wyrobów z ziarna kakaowego oraz ChemaN, producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii.

 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 26.04.2019
Aktualizacja: 28.04.2019