Neo(n) Bistro – pop’upowa restauracja na Nocnym Markecie

Od 3 września, co czwartek odwiedzający będą mieli okazję uczestniczyć w niespotykanej dotąd na wydarzeniu formule. Każdego tygodnia inny kucharz w asyście kelnerów i sommelierów zaserwuje kolację na Towarowej 3, gdzie odbywa się Nocny Market. Nasze czasopismo Nowości Gastronomiczne i newsowy portal Horecanet.pl objęły wydarzenia patronatem medialnym.

Neo(n) Bistro będzie czynne w każdy czwartek września od godziny 18:00. Czworo kucharzy zaserwuje w każdy czwartek września kolację pod gwiazdami.

Czy wyobrażacie sobie obsługę kelnerską, rozmowę z sommelierami i bezpośredni kontakt z najlepszymi kucharzami w kraju? Nie ukrywamy, że jesteśmy podekscytowani, bo o takim projekcie myśleliśmy od dawna. Teraz będzie najlepsza okazja, by móc tego doświadczyć i być pierwszymi obserwatorami tego wydarzenia – mówią twórcy projektu.

We wrześniu zaplanowano cztery kolacje, które będą zasiadane, a każda z nich będzie inna. Miejsce będzie zmieniać się nie tylko pod względem dań i szefa kuchni – przeobrazi się także tematycznie w detalach i scenografii.  Cena biletu każdej kolacji: 120 zł*/os.

3 września odbędzie się uczta stricte wegetariańska, z naciskiem na grzyby. Pierwszą kolację poprowadzi zespół Żywej Kuchni z Mateuszem Stasikowskim na czele. Mateusz swoją przygodę z gastronomią rozpoczął jako barman wiele lat temu. Następnie odkrywając techniki gotowania, pracował jako kucharz w znakomitych warszawskich hotelach. Aktualnie jest szefem kuchni Żywej Kuchni w Forcie Mokotów i specjalizuje się w fermentacji oraz dzikich ziołach – czego dowodem jest poniższe menu.

MENU**:
Przystawka: Kania/ tempura / ciemne piwo / grillowany ziemniak / kapary czosnku niedźwiedziego 
Danie Główne: Assiette z pomidora  / kalafior tandorii / topinambur / rokitnik / lubczyk / nasturcja
Deser: Wegański twaróg / zielona porzeczka / nawłoć / pachnotka / śliwka fermentowana w kombuchy z białego bzu 
Link do wydarzenia TUTAJ.

Podczas drugiej kolacji 10 września, goście przeniosą się do Japonii i wraz z Kohei Yagi przy współpracy z Shiso Ramen, przedstawi Ramen Set Menu w dwóch wersjach. Ten duet odwiedzający mogą dobrze znać z poprzednich sezonów na Nocnym Markecie, jednak tym razem pokażą nową odsłonę azjatyckich przysmaków. Kohei Yagi jest niewątpliwie osobą, która wywołała tak duży boom na ramen w Polsce. Pomagał przy otwarciu takich miejsc jak: Uki Uki, Vegan Ramen Shop, czy Soba Japanese Noodles.

RAMEN MENU**:
Set wegańskich przystawek, zwanych ZENSAI(前菜)
– Hawasabi no ohitashi, czyli blanszowane liście chrzanu wasabi w sosie sojowym(葉山葵のお浸し)
– kieliszek sansho-ramen, czyli ramenu doprawianego górskim pieprzem(揚げ麺ショット)
– caprese z japońskich pomidorów Amela i wegańskiej mozzarelli własnej produkcji podanej z yuzu(精進カプレーゼ)
Danie główne:
Wersja mięsna: Umami shio ramen(旨味塩そば)
Esencjonalny bulion na doradzie i kurczaku
dodatki: marynowane jajko, pędy bambusa memma, pieczeń chashu z mangalicy, kaczka, szczypior oraz frytki z korzenia łopianu 
LUB
Wersja wegańska: Umami shoyu ramen (旨味醤油そば)
Esencjonalny bulion warzywny z 3 letnim fermentowanym sosem sojowym
dodatki: pieczeń z “mięsa” sojowego, japońskie pomidory Amela, pieczona marchew, szczypior, smażone grzyby enoki oraz frytki z korzenia łopianu
Deser: Sakura mochi, czyli ciastko z gotowanego ryżu, z nadzieniem ze słodkiej pasty z fasoli azuki, zawinięte w liść wiśni japońskiej)(和菓子)
Link do wydarzenia TUTAJ.

17 września, czyli podczas trzeciego tygodnia, kolacja pod gwiazdami będzie stała pod znakiem ognia. Przygotowane na tę okazję zostały dwa rodzaje menu, które pozwolą na zdecydowanie się czy Piotra Wójcika – szefa kuchni Koneser Grill goście chcą poznać od strony mięsnej czy wegetariańskiej. Chociaż Piotr specjalizuje się w mięsie, można być pod wrażeniem jego pomysłów na warzywa. Jego motywem przewodnim w gotowaniu są pradawne techniki z użyciem ognia i dymu, dlatego wędzenie lub grillowanie będą podczas kolacji na porządku dziennym. 

MENU**:
Przystawka: Tatar z wędzoną kukurydzą lub Papryczki padron z pesto romesco
Danie Główne: Wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą lub Grillowana baby gem a’la Waldorf
Deser: Brownie ze śliwką i palonym masłem
Link do wydarzenia TUTAJ.

24 września, a tym samym na ostatniej kolacji goście będą mieli jedyną i niepowtarzalną okazję spróbować dań Michała Kostrzewy z Sushiya. Zespół przyjedzie prosto z Kielc i przygotuje japoński street food rodem zamkniętego już targu rybnego Tsukiji w Tokyo. Michał na co dzień specjalizuje się w omakase, czyli japońskim rytuale występującym w sushi barach, który polega na “oddaniu się” w ręce kucharza i zaufaniu mu co do wyboru serwowanych dań. Nie pozostaje nic innego, jak pozwolić mu się poprowadzić również przy okazji kolacji pod gwiazdami.

MENU**:
Danie I: Ikura-don – miska pełna ryżu i marynowanej ikry łososia z dodatkami lub Tekka-don – miska pełna ryżu i tuńczyka Błękitnopłetwego z dodatkami.
Danie II: Miso-shiru – zupa na bazie bulionu z glonów kombu i katsuobushi wymieszanego z pastą miso.
Danie III: Mochi – tradycyjna japońska słodycz na bazie ryżu kleistego
Link do wydarzenia TUTAJ.

*W cenie biletu nie są uwzględnione napoje alkoholowe – na miejscu będzie można skorzystać z oferty wine pairingu lub soft pairingu.
**Menu może być zmodyfikowane, ze względu na sezonowość produktów. 
Kolacja ma charakter zasiadany. Na wydarzeniu obowiązuje serwis (obsługa kelnerska, sommelierzy oraz barmani).

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.