Osadzeni z mediolańskiego więzienia poddają renowacji ekspresy Dalla Corte

Udostępnij artykuł

Czy ekspres kawowy może pomagać w resocjalizacji, motywować do rozwoju, tworzyć wyzwania i możliwości rozwijania talentów? Dzięki głębokiemu przekonaniu, że każdy powinien dostać drugą szansę, powstał projekt włoskiej marki ekspresów Dalla Corte i mediolańskiego zakładu karnego Bollate: „Dalla Corte Second Chance”.

Marka Dalla Corte rozwija się od 1947 r., kiedy jej twórca Bruno Dalla Corte, rozpoczął przygodę z ekspresami do kawy. Przez ponad ćwierć wieku maszyny były nieustannie ulepszane. Obecnie, jako jedyne na świecie, dają możliwość kontroli przepływu wody podczas całej ekstrakcji. Pozwala to na wydobycie wszystkich aromatów ukrytych w kawie.

Resocjalizacja na drodze poszukiwania idealnego espresso

Więzienie Bollate w Mediolanie nie boi się innowacyjnych projektów i metod włączania osadzonych w życie społeczne. To tu otworzono pierwszą na świecie restaurację prowadzoną przez więźniów – InGalera – czyli w tłumaczeniu na język polski „W więzieniu”. Pracownicy odbywają w Bollate wieloletnie wyroki. Projekty resocjalizacyjne dają im możliwość nauki, przejścia profesjonalnych szkoleń, a także poznania i rozwinięcia sztuki gotowania i serwowania wykwintnych dań, nabycia umiejętności baristycznych. Ma to tym większą wartość, jeśli praca rozwija umiejętności osób osadzonych w zakładzie karnym. Renowacja pierwszych modeli ekspresów Dalla Corte Evolution i EVO2 daje maszynom drugie życie. Z kolei więźniom szansę na zdobycie nowych umiejętności i powrót do społeczeństwa po zakończeniu wyroku.

Organizacja programu i jego skuteczność, jako metody resocjalizacji, robi ogromne wrażenie. Warsztat jest doskonale przemyślany. Na ścianach, na magnetycznych płytach są narzędzia. Jeden więzień może jednocześnie korzystać z tylko jednego narzędzia. Nad wszystkim czuwają strażnicy. Program ma już kilku „absolwentów”, którzy po ukończeniu wyroku zdobyli prace w zawodach technicznych, w kawiarniach i restauracjach. W tym również w mediolańskiej fabryce Dalla Corte mówi Michał Ziemlewicz, brand manager Dalla Corta w BEST CS.

Organizatorzy projektu „Dalla Corte Second Chance” nie tylko zapewniają osadzonym niezbędne szkolenia, ale też uczą pracy na konkretnych stanowiskach. Więźniowie uczą się robić przegląd maszyn, wymieniać części, nabywają również wiedzę techniczną niezbędną do konstruowania urządzeń przygotowujących wyśmienite espresso.

Wszyscy uczestnicy projektu mogą brać udział w profesjonalnych szkoleniach Coffee Diploma System, czyli cyklu szkoleń z certyfikacją Speciality Coffee Associationdodaje Ziemlewicz.

Drugie życie ekspresów Dalla Corte

Ekspresy, które trafiają do Zakładu Karnego Bollate, podlegają gruntownej renowacji. Wymieniana jest większość części, a także obudowy. Za 25 proc. wartości ekspresu, otrzymuje się  praktycznie nową maszynę, gotową posłużyć jeszcze przez długie lata. Każda, która dzięki więźniom otrzymuje drugie życie, posiada wygrawerowany na stalowym elemencie obudowy symbol projektu – kluczem i kolbą ekspresu. W pracowni więzienia Bollate wciąż stoi pierwszy ekspres wykonany przez osadzonych. Jeden z ekspresów, który opuścił pracownię, znajduje się w restauracji InGalera. W Polsce również można spotkać kilka ekspresów po renowacji. Oficjalnym przedstawicielem i wyłącznym dystrybutorem ekspresów marki Dalla Corte w Polsce jest firma BEST Company Solutions, która pośredniczy również w realizowaniu projektu w naszym kraju.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.


Opublikowano: 01.06.2022
Aktualizacja: 01.06.2022