Otwarcie hoteli i ogródków gastronomicznych 4 maja?

Udostępnij artykuł
Jak ustalili dziennikarze Business Insider, w czasie spotkania Rady Przedsiębiorczości z Jarosławem Gowinem, wicepremier miał zgodzić się, że otwarcie hoteli zaraz po weekendzie majowym jest możliwe, przy zachowaniu reżimu sanitarnego, a także obłożeniu na poziomie 50 proc. Podobna deklaracja miała dotyczyć handlu i gastronomii w ogródkach.

Szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, Michał Dworczyk poinformował, że na środę, 28 kwietnia zaplanowano posiedzenie Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Rozpocznie się o godzinie 10:00. Po nim, w czasie konferencji prasowej, mielibyśmy poznać decyzję związane z dalszymi obostrzeniami. Dowiemy się m.in. czy otwarcie hoteli i gastronomii stanie się faktem.

Z kolei rzecznik rządu Piotr Müller w zeszłym tygodniu informował, że planowane jest znoszenie obostrzeń według harmonogramu. Będzie przedstawiał konkretne daty i warunki niezbędne do odmrożenia danego sektora.

Możemy się spodziewać, że w przeciągu miesiąca maja wróci – oprócz edukacji – zostanie przywróconych do funkcjonowania, wiele sektorów, usług, za których działaniem już się stęskniliśmy – mówił minister zdrowia Adam Niedzielski, podczas konferencji w Nałęczowie.

Przypomnijmy, że od 26 kwietnia rząd podjął decyzję o złagodzeniu w 11 województwach. W tym dniu swoją działalność wznowiły salony fryzjerskie i kosmetyczne. Do szkół w formule hybrydowej powrócili też uczniowie klas 1-3. Najbardziej zaostrzone restrykcje pozostają w województwie śląskim, dolnośląskim, opolskim, łódzkim i wielkopolskim. Gastronomia pozostaje zamknięta od 24 października. Hotele na krótko wznowiły swoją działalność w lutym, jednak pod koniec tego miesiąca ponownie ich działalność została ograniczona. Najpierw dotyczyło to regionów, później całej Polski.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.04.2021
Aktualizacja: 26.04.2021