W czasie wydarzenia, które odbyło się 25 i 26 stycznia, można było spróbować wielu ciekawych potraw i produktów związanych z bogatą historią i kulturą gastronomiczną stolicy. Na festiwalu gościli przedstawiciele władz Warszawy, nie zabrakło osób znanych i lubianych, ekspertów, restauratorów, szefów kuchni, barmanów i sommelierów, a przede wszystkim licznie przybyłych miłośników jedzenia i picia. Uczestnicy wydarzenia mogli wziąć udział w 23 wykładach i debatach, do których zaproszono blisko 50-ciu czołowych ekspertów w dziedzinach związanych z tematyką festiwalu. Rozmowy Mistrzów czyli PRL na widelcu przypomniał jak kiedyś bawiły się i jadały elity, panel wywołał wiele pozytywnych emocji i wspomnień. Niezwykłym zainteresowaniem cieszyły się pokazy live cooking, warsztaty oraz barmański Flair show.

Wyjątkowe wydarzenie w Warszawie
Program „Jedz Pij Warszawo” był tak przygotowany by każdy znalazł coś atrakcyjnego dla siebie: live cooking i degustacje, karnawał przekąsek i zakąsek, warsztaty kulinarne i koktajlowe, spotkania z najlepszymi szefami kuchni, sommelierami i barmanami, strefa WEGE WAWA i targ festiwalowy oraz pokazy, wykłady i debaty wokół tematu jedzenia i picia.
Dzisiaj możemy już śmiało powiedzieć, że festiwal „Jedz Pij Warszawo” był dużym sukcesem, zdecydowanie największym kulinarno – kulturalnym wydarzeniem w stolicy. Mieszkańcy Warszawy licznie odwiedzili Pałac Kultury i Nauki, zainteresowanie Festiwalem i frekwencja przerosły nasze oczekiwania. Oznacza to, że Warszawa potrzebowała wydarzenia, które zaprezentuje potencjał współczesnej sceny gastronomicznej naszego miasta, uwzględniającego zarówno wątki historyczne jak i prezentującego najnowsze światowe trendy w dziedzinie gastronomii – powiedział inicjator Festiwalu – Piotr Popiński.

Tradycje trzeba kultywować
Festiwal „Jedz Pij Warszawo” nawiązywał
tradycją do legendarnej „Wystawy kucharsko-spożywczej”
z 1902 roku, kiedy to nasza stolica, obok Wiednia i Frankfurtu nad Menem stała
się jednym
z pierwszych miejsc świętowania sztuki kulinarnej w Europie. Po ponad stu
latach organizatorzy Festiwalu postanowili pokazać, że Warszawa ma aspiracje
być europejskim centrum gastronomicznej kultury i nie tylko podążać za
światowymi trendami, ale wręcz je wyznaczać.
Andrzej Seweryn, Krzysztof Materna, Wojciech Pasikowski – szef kuchni restauracji Czerwony Wieprz oraz Adria i Kongresowa, którzy byli gośćmi Bartosza Węglarczyka w Rozmowach Mistrzów „PRL na widelcu”. Przypomnieli jakie były uroki życia i kuchni kiedy w sklepach nie można było kupić nawet podstawowych produktów spożywczych. Opowieści o tym jak bawiła się i jadała warszawska elita wywołała wiele wspomnień i śmiechu na sali Rudniewa PKiN.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LISTOPAD / GRUDZIEŃ 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Największe atrakcje dostępne dla każdego
Na festiwalu „Jedz Pij Warszawo” można było spotkać szefów kuchni najlepszych warszawskich restauracji i spróbować dań przygotowywanych przez nich na żywo. Prawdziwą atrakcją była Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy. Wśród znanych twarzy nie zabrakło Roberta Sowy, Roberta Makłowicza czy Pawła Deląga i jego „Warszawy Kulturalnej”. Jako prelegenci i paneliści pojawili się między innymi: Justyna Adamczyk, Katarzyna Bosacka, Agnieszka Kozak, Agnieszka Kręglicka, prof. Andrzej Blikle, Grzegorz Łapanowski, Niezwykłe show na zakończenie Festiwalu zaprezentowali Mistrzowie Świata Barmanów „Flair” Marek Posłuszny oraz Tomasz Małek z THE ROOTS Bar & More – pierwszego baru z Polski, który znalazł się na liście World’s 50 Best Discovery.

Czas na nowe trendy
Strefa „WEGE WAWA”
oferowała cały wachlarz zdrowych produktów roślinnych, czasem do złudzenia przypominających
np. skrzydełka z kurczaka czy wołowe hamburgery. Warszawa jest dzisiaj
w światowej czołówce wegetarianizmu, w naszej stolicy wciąż otwierane są nowe
restauracje i bary oferujące wymyślne dania wege. Na festiwalu Jedz Pij
Warszawo można było zapoznać się z nowymi trendami jak freeganizm czy kuchnia
roślinna, dużym zainteresowaniem cieszyły się wykłady poświęcone tematyce
wegetarianizmu i promowaniu stylu życia zdrowego dla środowiska.

Kolejna edycja „Jedz Pij Warszawo”
Pomysłodawcą festiwalu „Jedz Pij Warszawo”
jest Piotr Popiński,
uznany warszawski restaurator, popularyzator polskiej historii,
tradycji i kultury kulinarnej, właściciel restauracji: Elixir
by Dom Wódki, Folk Gospoda,
Czerwony Wieprz oraz The Roots Bar
& More. Założyciel pierwszego
w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator cieszącego się dużą popularnością Festiwalu Wódki
i Zakąski.
Udało nam się spełnić marzenie i zorganizować prawdziwe święto promujące rodzimą kulturę jedzenia i picia. Już dzisiaj myślimy o kolejnej edycji Festiwalu, bo widzimy jak duże jest zainteresowanie. Ogromnie cieszy, że Festiwal przyciągnął rzeszę miłośników dobrego jedzenia i picia, a ich zadowolenie już dzisiaj daje nam siłę i motywację do rozpoczęcia przygotowań do kolejnej edycji wydarzenia. Do zobaczenia na kolejnym festiwalu już za rok!” – powiedział Piotr Popiński.
Organizatorem festiwalu Jedz Pij Warszawo byli: Eat & Drink Poland, we współpracy z Grupą Restauracyjną Good Food Concept, Zarządem Pałacu Kultury i Nauki oraz Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Patronat nad wydarzeniem objął Prezydent m.st Warszawy.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.