Piotr Wójcik o kolacji serwowanej w Neo(n) Bistro na Nocnym Markecie

Udostępnij artykuł
[SPECJALNIE DLA NAS] Od 3 września, co czwartek odwiedzający będą mieli okazję uczestniczyć w niespotykanej dotąd na wydarzeniu formule. Każdego tygodnia inny kucharz w asyście kelnerów i sommelierów zaserwuje kolację na Towarowej 3, w Neo(n) Bistro. Menu do trzeciej kolacji, która odbędzie się 17 września, stworzył Piotr Wójcik.
Dlaczego zdecydowałeś się wziąć udział w projekcie Nocny Market?

Neo(n) bistro to impreza łącząca comfort jedzenia na nocnym markecie z elementami fine diningu, czyli dokładnie taki sam przekaz jak u nas w restauracji: nie mogło mnie tam nie być 🙂 Zawsze to fajna odskocznia przenieść to co robimy na co dzień i pokazać szerszej liczbie odbiorców.

Co zaserwujesz gościom podczas wydarzenia?

Menu na nocnym markecie to tak naprawdę nasze klasyki w grilla w świeżej sezonowej wersji, tatar, flat iron steak czy czekoladowe brownie to coś czym chcemy się pochwalić. Pełne menu na kolację w Neo(n) Bistro wygląda następująco:

Czekadełko
Rzemieślnicze pieczywo od Głodnej Dagi ( https://www.instagram.com/glodnadaga/) i Borysa Roswadowskiego ( https://www.instagram.com/borisroswadowski/)

Przystawka
Tatar z wędzoną kukurydzą
LUB
Papryczki padron z pesto romesco

Dodatkowo:
Rzemieślnicze pieczywo od Głodnej Dagi (  https://www.instagram.com/glodnadaga/) i Borysa Roswadowskiego (  https://www.instagram.com/borisroswadowski/)

Danie Główne
Wołowina Flat Iron ze szpikiem i karmelizowaną cebulą
LUB
Grillowana baby gem a’la Waldorf

Deser
Brownie ze śliwką i palonym masłem

Skąd czerpałeś inspirację do stworzenia menu?

Temat rzeka 🙂 4lata w technikum i 10lat w zawodzie…  trendy w gastronomi na całym świecie zmieniły się od tego czasu dziesiątki razy, ja w tym momencie jestem zafascynowany prostotą dań z ognia… dobry produkt, sezonowość, pierwotne techniki, ogień i dym, jakie to proste i smaczne!

Bilety na kolację można kupić TUTAJ.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.09.2020
Aktualizacja: 16.09.2020