Pizza z Kijowa w menu Restauracji Chianti

Udostępnij artykuł

25 kwietnia w ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawi się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

fot. Krystian Lipiec

Elena Laptieva i jej córka Masza, trafiły do nas chwilę po wybuchu wojny w Ukrainie. Połączył nas przypadek. Gdyby nie okoliczności, które zmusiły dziewczyny do wyjazdu z Kijowa, moglibyśmy powiedzieć, że był to szczęśliwy traf. Elena zaproponowała wprowadzenie pizzy do menu Chianti. Kiedy zrobiliśmy testy, zakochaliśmy się. To zrozumiałe, bo pizzeria, którą Elena prowadziła w Kijowie nazywa się Pizza Love – mówi Agnieszka Kręglicka.

Przez blisko trzydzieści lat w Chianti, które działa nieprzerwanie od 1996 roku, nie pojawiła się pizza. Twórcy miejsca wyrośli w tradycji, że ristorante, to miejsce, gdzie celebruje się ambitną kuchnię włoską. Zaś pizza była symbolem posiłku jedzonego naprędce, z kartonowego pudełka, lub zamawianego do domu na wieczór przy telewizorze. Zawsze jednak stał w Chianti duży piec z szamotowych cegieł, który służył do wypiekania chleba i rumienienia bistecca fiorentina. Ten piec okazał się bardzo na miejscu.

fot. Krystian Lipiec

Nowość w menu Chianti

Ciasto jest cieniutkie, ale daje radę utrzymać soczyste nadzienie. Rośnie pachnące, puszyste i miękkie, rumieniąc się na brzegach, zaś pod spodem pozostaje kruche. Zjada się je do ostatniego kęsa i trudno powiedzieć, czy smaczniejsze jest samo ciasto, czy leżące na nim nadzienie z pikantnej gorgonzoli ze słodkimi plasterkami gruszek, zrumieniona paprykowa kiełbasa na esencjonalnym, pomidorowym sosie, lub wyrazista, świeża rukola z różowymi plasterkami delikatnego prosciutto. Skomponowanie harmonijnego nadzienia, to konieczny element przygotowania dobrej pizzy, ale istota jakości tkwi w cieście. Nasze ciasto powstaje z najlepszej, włoskiej mąki i wody, bez drożdży. Rośnie na, pielęgnowanym każdego dnia, zakwasie, który Eleną przywiozła ze sobą z Kijowa. Dzięki niemu ma wyjątkowy smak i aromat, fakturę i konsystencję – opowiada Agnieszka Kręglicka.

Twórcy Chianti serwują pizzę z dumą i radością. Uważają, że idealnie komponuje się z daniami szefa kuchni Andrei Boscolo. Według nich pizza to majstersztyk, oddający naczelną ideę włoskiej kuchni, połączenie jakościowego produktu i szlachetnej prostoty.

Gdy sytuacja wojenna w Kijowie trochę się uspokoiła, przyjaciele Eleny przywrócili działalność pizzerii, zmieniając model komercyjny, na wspierający ukraińskich obrońców. Twórcy Chianti także postanowili dodać swoje wsparcie. Elena przygotowała pizzę w „ukraińskim” stylu. Połączyła w niej charakterystyczne dla wschodniej kuchni produkty, nowoczesne techniki gotowania i dużo serca. Cały dochód ze sprzedaży pizzy zostanie przekazany na rzecz organizacji Ukraina Alive 2022 (ua2022.com).

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec – kwiecień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione