Pomysły na „wielkanocne jajko” wg restauracji Artura Jarczyńskiego

Udostępnij artykuł
Tradycyjnie spotkania integracyjne odbywają się z okazji świąt. Coraz częściej pracownicy i pracodawcy spotykają się ze sobą w pracy lub poza nią na Wielkanoc. W przygotowaniu wielkanocnych poczęstunków pomagają restauracje, m.in. należące do Artura Jarczyńskiego.

Takie spotkania sprzyjają poprawie relacji w pracy, są okazją do nieformalnej wymiany zdań i sprawiają, że atmosfera między ludźmi się ociepla. Efektem jest lepsza współpraca przy wykonywaniu zadań służbowych. Firmowe „jajeczka” świetnie wprowadzają w klimat świąt i nierzadko wiążą się z miłą niespodzianką związaną z upominkami od pracodawcy. Gwarantem udanego spotkania jest smaczny poczęstunek. Aby firmowe wielkanocne imprezy upłynęły w naprawdę udanej, świątecznej atmosferze warto pomyśleć o zorganizowaniu takiego spotkania w restauracji. Tym bardziej, że wiele z nich, jak np. Jeff’s, U Szwejka czy Podwale 25 przygotowało na tę okazję specjalne, wielkanocne menu.

Sieć restauracji Jeff’s postawiła na krótkie menu wielkanocne, w którym znalazły się faszerowane jaja, żurek, kiełbaski jagnięce z sałatką wiosenną i frytkami oraz pascha. Restauracje U Szwejka i Podwale 25 mają z kolei rozbudowaną ofertę, skierowaną do szerokiego grona odbiorców. W tych restauracjach w święta dużym powodzeniem cieszą się mięsa – zarówno zimne przystawki, jak i dania główne.

– Proponujemy na przystawkę jajka faszerowane szynką i pieczarkami lub tradycyjny śledź pod pierzynką. Jako danie główne serwujemy roladę z piersi indyka z suszonymi morelami, karmelizowaną marchewką oraz młodymi ziemniakami, a na deser oczywiście mazurek z kajmakiem i bakaliami – wymienia menadżer restauracji U Szwejka. – Wszystko przygotowuje nasz szef kuchni na miejscu i serwuje zgodnie z życzeniem Gości. Menadżer dodaje, że taki posiłek zamyka się kwotą 58-62 zł od osoby, do tego oczywiście proponuje świąteczne napitki w zależności od zamówienia.

Na uroczyste, świąteczne spotkanie Podwale 25 przygotowała do wyboru dwie wersje świątecznego menu, a w nim: jaja faszerowane, siekana wątróbka drobiowa, sałatki i pasztet. Amatorzy zup mogą delektować się barszczem białym na króliku z ziemniakami czy kremem chrzanowym. Na firmowe „jajko” jako dania główne Podwale 25 proponuje między innymi pieczeń wieprzową, faszerowaną roladę z kurczaka, filet z łososia w boczku wędzonym.

– To nasza propozycja, którą możemy dowolnie modyfikować na życzenie – tłumaczy menadżer restauracji Podwale 25. – Przygotowaliśmy rozbudowane menu, aby zadowolić
każdego z Gości. Mam nadzieję, że także nasze desery przypadną im do gustu, proponujemy bowiem tradycyjne polskie, lubiane chyba przez wszystkich ciasta: sernik po polsku w czekoladzie, mazurek wielkanocny z wiórkami kokosowymi lub z kajmakiem oraz babkę szafranową w lukrze.

 

Nie wszyscy jednak chcą świętować poza murami firmy, wolą świąteczne spotkanie zorganizować na miejscu, w godzinach pracy. Wówczas z pomocą przyjdzie restauracja St’Antonio ze swym wielkanocnym cateringiem. Na życzenie klienta kucharz przygotuje żur staropolski z kiełbasą i jajkiem (1l – 30 zł), mięso pieczone: np. karkówkę, schab lub boczek (1 kg – 90 zł), tradycyjny pasztet świąteczny (1kg – 39 zł), tymbaliki drobiowe (200 g – 19 zł), łososia marynowanego w soku z cytryny i oliwie z oliwek z ziarnami zielonego pieprzu (120 g – 26 zł), czy kaczkę pieczoną z kapustą modrą i kluskami śląskimi z sosem śliwkowym – pół kaczki 45 zł. – Naszą ofertę dostosujemy oczywiście do oczekiwań. To wszystko, co oferujemy zostało starannie dobrane na podstawie obserwacji gustów naszych Gości i ich najczęstszych wyborów – wyjaśnia menadżer restauracji. – Nie zapomnieliśmy też o deserze, proponujemy oczywiście tradycyjny sernik i mazurek wielkanocny w cenach po 60 zł za sztukę.

Oferta jest więc bardzo bogata, teraz pozostaje tylko wybrać miejsce, gdzie chcemy świętować zbliżającą się Wielkanoc. W Niedzielę Wielkanocną 21 kwietnia restauracje są zamknięte, w sobotę 20 kwietnia i poniedziałek 22 kwietnia lokale wprowadziły zmienione godziny otwarcia.

Właścicielem restauracji St. Antonio, Podwale 25, U Szwejka, Jeff`s jest Artur Jarczyński, który od 28 lat z sukcesem prowadzi na polskim rynku restauracje, do której należą także takie marki jak: Der Elefant, Otto Pompieri, Shipudei Berek, Pod Wawelem, Sukiennice, Bazyliszek.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.04.2019
Aktualizacja: 17.04.2019