Poznańska restauracja Ratuszova dostarczyła ponad 2,5 tys. dań w ramach „Posiłku dla medyka”

Udostępnij artykuł
[TYLKO U NAS] Lokal prowadzi akcję, w której – dzięki wsparciu lokalnych firm oraz wpłat od indywidualnych darczyńców – codziennie przygotowywanych jest około 180 posiłków dla personelu Wielospecjalistycznego Szpitala Miejskiego im. Józefa Strusia, Laboratorium UCA Uniwersytetu Medycznego oraz Ginekologiczno – Położniczego Szpitala Klinicznego w Poznaniu.

Pomysł powstał chwilę po zamknięciu lokali gastronomicznych. Wtedy zdecydowano, że w tym trudnym czasie dla wszystkich, trzeba działać i zorganizować akcję, która pomoże funkcjonować zarówno restauracji, jak i wesprzeć tych, którzy potrzebują tego najbardziej.

Z własnej inicjatywy skontaktowaliśmy się z urzędem miasta. Dzięki współpracy z Wydziałem Zdrowia i Spraw Społecznych Miasta Poznania, dowiedzieliśmy się, jakie są potrzeby i gdzie możemy dostarczać posiłki. Największe zapotrzebowanie było oczywiście na pierwszej linii frontu walki z COVID-19, czyli w Szpitalu Jednoimiennym przy ul. Szwajcarskiej. Początkowo dowoziliśmy tam posiłki w dwóch turach: 50 na godzinę 13:00 i 50 na godzinę 17:00. W tej chwili dzięki naszym sponsorom (m in. firma AMICA S.A) oraz wpłatom indywidualnych darczyńców, zwiększyliśmy te tury do 75 posiłków w obu godzinach – wyjaśnia Bartosz Mikołajczak, kierownik Restauracji Ratuszova z Poznania.

Akcja Posiłek dla medyka”
kliknij, aby wesprzeć

Do Laboratorium UCA Covid-19 przy Uniwersytecie Medycznym (tam laboranci badają próbki pobrane od pacjentów z podejrzeniem zakażenia covid-19) od początku trwania akcji dostarczanych jest 27 posiłków dziennie, również dzięki informacjom z urzędu miasta. Z kolei Odział Zakaźny Szpitala Klinicznego samodzielnie zgłosił się bezpośrednio do restauracji z prośbą o posiłki.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 22.04.2020
Aktualizacja: 22.04.2020