Przewodnik kulinarny: Warszawiacy szukają czegoś więcej niż smaczne jedzenie i dobra kawa

Udostępnij artykuł
W związku z tym zapotrzebowaniem, na mapie stolicy pojawiają się miejsca, które oprócz bogatej oferty, proponują swoim gościom ciekawe możliwości spędzenia czasu, zrzeszając ludzi o podobnych zainteresowaniach i wartościach. Między innymi takie miejsca zebrała i przedstawiła firma Knight Frank, w trzeciej już edycji przewodnika kulinarnego „Miejsca Spotkań”.

W związku z tym, że warszawiacy coraz częściej szukają okazji do wspólnych posiłków, a jedzenie na mieście staje się bardziej doświadczeniem i formą spędzania czasu, niż tylko potrzebą, warto poszukać na mapie miasta miejsc, które oferują swoim gościom coś ponad dobrej jakości jedzenie i świeżo mieloną kawę. Goście wybierający lokal na obiad czy spotkanie przy deserze cenią sobie tak samo jakość produktów, jak i ideę oraz pomysł na miejsce.

Wyjątkowych miejsc w Warszawie jest coraz więcej

Na kulinarne przygody zawsze jest dobry moment. Każdy znajdzie coś dla siebie. Niezależnie czy jest fanem kultowego amerykańskiego sitcomu, miłośnikiem zwierząt, urodzonym podróżnikiem, czy zaczytuje się w mrocznych powieściach Stephena Kinga. Warszawa pełna jest ludzi z pasją, którzy nie boją się nią dzielić i inspirować innych. Poprzez swoje działania budzą historię do życia i promują idee, w które wierzą.

– Tak, jak w poprzednich latach zebraliśmy ofertę kulinarną z najbardziej uczęszczanych punktów w Warszawie. Skupiliśmy się na częściach centralnych miasta, takich jak Plac Grzybowski, okolice Poznańskiej, Wilczej, Hożej, czy dobrze wszystkim znane ulice Nowy Świat i Chmielna. Mimo wszystko nie zabrakło też miejsca na kulinarne perełki po prawej stronie Wisły. Ciekawe miejsca warte odwiedzenia, znajdziemy wzdłuż ulic Ząbkowskiej i Okrzei, a także na Francuskiej. Wydawać by się mogło, że w ciągu roku niewiele się zmieniło, jednak dbając o różnorodność w każdym kolejnym wydaniu, staramy się przedstawić również miejsca, o których dotąd nie wspominaliśmy, a które według nas warto odwiedzić. Restauracje kuszą atmosferą, wystrojem, a przede wszystkim nietuzinkowym menu. Można w nich skosztować kuchni polskiej w różnych wydaniach, ale również francuskiej, włoskiej, japońskiej, jak i ostatnio popularnej gruzińskiej, czy hawajskiej  – komentuje Jadwiga Małek, młodszy konsultant w dziale badań rynku, Knight Frank.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

– Szybki styl życia wymaga od nas wielu poświęceń, również w kwestii tego, jak się odżywiamy. Wpadając w pułapkę ciągłego pośpiechu zdarza nam się zapominać o słynnym powiedzeniu: „Jesteś tym, co jesz”. Na szczęście coraz więcej warszawskich restauracji i barów pamięta o tym za nas. Odpowiadając na potrzeby szybkiego, miejskiego życia przygotowują dania zdrowe, lekkie, bez szkodliwych dodatków, a przede wszystkim – pyszne. W parze z korzyściami dla naszego zdrowia idą również korzyści dla środowiska. Restauracje i bary ze zdrowym menu dbają nie tylko o świeżość swoich produktów, ale też o to, by pochodziły od lokalnych dostawców, aby były wytwarzane odpowiedzialnie, z najmniejszym negatywnym wpływem na środowisko i żyjące w nim istoty. Widać dbałość warszawiaków o to, co mają na talerzu. W poprzednich latach można było zauważyć wzrost popularności zdrowej żywności nie tylko na sklepowych półkach, ale też na kartach dań. Powstało dużo lokali ze zdrowym menu, jednak przyglądając się po kilku latach ich ofercie można znaleźć wiele nisz, które restauratorzy starają się wypełniać. Istnieje wiele lokali wegańskich i wegetariańskich, w których nie wykorzystuje się żywności modyfikowanej oraz mikrofali. Wiele restauracji zaopatruje się w produkty u lokalnych dostawców, proponując także zdrowe posiłki przygotowywane z myślą o sportowcach i osobach aktywnych fizycznie – dodaje Bożena Garbarczyk, starszy konsultant w dziale badań rynku, Knight Frank.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 22.10.2018
Aktualizacja: 22.10.2018