Restauracja a la carte Tygiel jest zlokalizowana na terenie resortu Platinum Mountain Hotel & SPA. Karkonoska kuchnia w sercu Szklarskiej Poręby zaprasza gości na dania nowoczesnej kuchni polskiej z promocją regionalnego produktu i z bogatą ofertą uzupełnioną o wegańskie i wegetariańskie. Szefem kuchni jest Dawid Klimaniec.
Chcę czerpać energię z miejsca, w którym się znajduję. Szklarska Poręba to głównie lasy, pola, lokalni dostawcy, regionalne sery, mięsa, ryby. Wszystko to, jest dla mnie takim powrotem do korzeni. Lubię gotować zdrowo, lokalnie, z produktów, których jestem pewien. Dbam o to, by produkty, które dostarczane są do kuchni, zawsze były świeże. Trafiały na nią w jak najkrótszym czasie. Chcę serwować tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu. Na pewno będę eksperymentować, bo to najbardziej lubię w gotowaniu. Najważniejszy jest dla mnie produkt i zawsze chcę wykorzystać go w 100 proc. – mówi Dawid Klimaniec.
Otwarcie z szefami kuchni
Uroczysta kolacja degustacyjna z okazji otwarcia odbyła się 9 lipca. Została przygotowana przez szefa Tygla – Dawida Klimańca oraz zaproszonych gości. Byli to:
- Przemysław Klima – obecnie szef kuchni oraz współwłaściciel restauracji Bottiglieria 1881. Znalazł się na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata. Został także okrzyknięty szefem przyszłości, a jego restauracja jest obecnie jedyną w Polsce odznaczoną gwiazdką Michelin. W 2021 roku znalazł się na liście prestiżowej The Best Chef.
- Ernest Jagodziński – mówi o sobie „nie jestem człowiekiem sukcesu”. Ale wie, na czym polega gastronomia i jak ciężką pracą można osiągnąć wiele. Obecnie właściciel i szef kuchni Chef’s Table by Ernest Jagodziński.
- Rafał Koziorzemski – kucharz, rzemieślnik z zasadami i charakterem, wielką determinacją i poświęceniem. Laureat światowego konkursu The Best Chef Rasing Star Awadrs 2017, jak i również zwycięzca International CHEF Culinary Cup 2018, ambasador kampanii RoślinnieJemy. Jest zwolennikiem kuchni tradycyjnej z nowoczesnymi akcentami i uwielbia wdrążać nowe techniki gotowania.
- Grzegorz Miśta – doświadczenie zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, stare zapomniane smaki i produkty z nowoczesnymi trendami. Został wyróżniony przez żółty przewodni Gault&Millau 2017/ 2108/2019/2020 jedną czapką. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych: Arte Culinaria Italiana (2 miejsce), CHEF Culinary Cup 2016 (1 miejsce), a także CHEF Culinary Cup 2018, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa (2 miejsce). Również Festiwal Kuchni Dworskiej w Dubiecku, Ogólnopolski Festiwial Kulinarny Borów Dolnośląskich “Ale Pasztet”, Mistrzostwa Polski w podawaniu Baraniny, Festiwal Kuchni Zbójnickiej.
- Mariusz Góreck i- pracujący nad autorską pracownią cukierniczą. Ma na swoim koncie między innymi 2 miejsce w Mistrzostwach Cukierniczych Best Pastry Chef 2016. 2 miejsce w eliminacjach do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2018r. Desery restauracyjne to jego mocna strona, ale nie tylko. W 2018 roku zdobył 3 miejsce na Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, gdzie wykonał eksponat z izomaltu. Natomiast w 2019r. został zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Polski. Jednym z ostatnich jego osiągnieć jest 1 miejsce podczas eliminacji do finału Chocolate Chef Competition Valrhona 2019r. który odbędzie się w Paryżu, 13 grudnia 2022r. Na co dzień bierze udział w szkoleniach, aby doskonalić swoją cukierniczą wiedzę, a także sam je prowadzi. Wspiera i dzieli się wiedzą z młodszymi cukiernikami w pracy codziennej, jak i w przygotowaniach do konkursów.
O restauracji Tygiel
Kolacja degustacyjna składała się z ośmiu wyselekcjonowanych dań, będących kreatywną koncepcją kuchni polskiej każdego z autorów dań. Uzupełnieniem kolacji był wine pairing, w wykonaniu sommeliera Macieja Danielewicza. O oprawę artystyczną w akompaniamencie skrzypiec, a także harfy zadbali zaproszeni muzycy. Wieczór poprowadziła dziennikarka Telewizji Polsat – Katarzyna Janke.
Nowo powstała restauracja a la carte w Szklarskiej Porębie, której już sama nazwa Tygiel oddaje w pełni karkonoski klimat, a także szacunek dla tradycji regionu. Nawiązując korzeniami do idei chaty izerskiej. To miejsce wspólnego biesiadowania, również łączonych stołów i kultury wspólnego posiłku. Restauracja promuje ideę „food sharingu” przy jednym stole.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj – czerwiec 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.