Restaurator z trzema gwiazdkami Michelin na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

Udostępnij artykuł
Alain Passard z restauracji Arpège w Paryżu, uhonorowanej trzema gwiazdkami Michelin, Maciej Majewski szef kuchni La Brasserie Moderne, restauracji warszawskiego hotelu Sofitel Warsaw Victoria oraz Dawid Makurat szef cukierni Lourse hotelu Raffles Europejski w Warszawie, przygotowali wyjątkową kolację na Gali 25-lecia Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną.

15 lutego, w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbyła się jubileuszowa Gala CCIFP, której motywem przewodnim będzie festiwal filmowy w Cannes. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. Doroczna Gala CCIFP w ciągu ostatnich kilku lat stała się ważnym punktem w kalendarzu polsko-francuskiego środowiska biznesowego. Poprzednia edycja zgromadziła ponad 500 gości, zarówno prezesów największych firm z kapitałem francuskim, jak i reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Maciej Majewski, Dawid Makurat oraz Alain Passard, posiadający aż trzy gwiazdki Michelin – najwyższe wyróżnienie w świecie gastronomii. Serwowanym podczas Gali daniom będą towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję wina, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.

Alain Passard jest szefem i właścicielem paryskiej restauracji Arpège. W 1986 roku założył w Paryżu restaurację Arpège funkcjonującą do dziś. To tutaj rozwija swoje talenty zdobywając w przeciągu 10 lat komplet trzech gwiazdek Michelin. Jest autorem wielu nowatorskich przepisów i książek, a jego restauracja została sklasyfikowana na ósmym miejscu wśród 50 najlepszych restauracji świata według The World’s 50 Best Restaurants. Dla gości Gali CCIFP Alain Passard przygotował przegrzebki z rodzynkami korynckimi, mousseling z pietruszki oraz zimowym gołąbkiem.

Maciej Majewski od 2014 roku jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP szef Majewski był odpowiedzialny za przygotowanie zimnej oraz ciepłej przystawki. Daniem przyrządzonym na początek przez Macieja Majewskiego była troć z bouillabaisse i algami. Kolejną propozycją był mus z perlicy z truflą i serem Bursztyn.

Dawid Makurat jest mistrzem cukiernictwa z 14-letnim doświadczeniem w zawodzie. W roku 2014 objął stanowisko szefa cukierni pięciogwiazdkowego hotelu Rialto w Warszawie, gdzie pod swoją opieką miał również restaurację Salto. W kwietniu 2018 r. objął stanowisko szefa legendarnej cukierni Lourse w hotelu Raffles Europejski. Deserem przygotowanym przez Dawida Makurata na Gali CCIFP był tort urodzinowy z konfiturą morelową z dodatkiem kwiatem czarnego bzu, dacquoise czekoladowym, ganache z mlecznej czekolady oraz musem z gorzkiej czekolady.

Gala CCIFP jest co roku jednym z najważniejszych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą, jest bowiem doskonałym momentem do nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami. Tegoroczna Gala jest ponadto wydarzeniem rozpoczynającym jubileuszowy rok – Francusko-Polska Izba Gospodarcza już od 25 lat wspiera w rozwoju swoich członków. Dzięki zaangażowaniu Prezesów, Dyrektorów Generalnych, Członków Rady i ekipy jesteśmy jedną z najbardziej dynamicznych izb bilateralnych w Polsce, a także jedną z największych Izb Francuskich na świecie. Ponad 450 firm stowarzyszonych, wśród nich zarówno spółki CAC40, jak i przedstawiciele MŚP, to niezliczone możliwości współpracy biznesowej i ważny element polskiej gospodarki.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 18.02.2019
Aktualizacja: 18.02.2019