Sezon na szparagi w restauracjach: Akademia, Bubbles i U Wieniawy

Udostępnij artykuł

Restauracja „Akademia” cyklicznie do karty dań dołącza  oddzielne menu „Paleta Smaków”, w którym poleca przygotowywane przez szefa kuchni sezonowe dania. W restauracji „U Wieniawy” szparagi podawane są w postaci przystawki lub stanowią dodatek do drugiego dania.

Szparagi w Akademii serwowane są w cztery odsłonach. Możemy zdecydować się na klasykę, czyli szparagi z sosem holenderskim i jajkiem poche. Albo sałatkę z burratą, marynowanymi  pomidorami i szparagami.  W menu jest również krem ze szparagów oraz risotto szparagowe, które podawane jest w serze Szafir. Ciepło potrawy delikatnie rozpuszcza ser, który łącząc się z risotto, daje niezapomniane wrażenia smakowe.  

Restauracja Bubbles na przystawkę proponuje: smażone szparagi z chorizo, z szynką parmeńską  lub z wędzonym łososiem. Także tatar ze szparagów z lekkim serkiem Philadelphia. Szparagi są dodatkiem do Rib Eye Steaka, a także do pizzy w połączeniu z kozim serem i pesto bazyliowym.

Wśród propozycji restauracji “U Wieniawy” są: sałatka ze szparagami i vinegretem warzywnym, szparagi w emulsji maślanej, jajkiem poche i sosem holenderskim, a także szparagi zarumienione na maśle podane z bułką tartą. Ciekawym daniem jest połączenie białych szaragów z oliwą, bułką tartą i foie gras lub krem ze szparagów z płatkami świeżej trufli. Dla fanów większych dań restauracja poleca polędwica Rossini z fois gras, szparagami, puree z selera i sosem z czerwonego wina. Także złocicę ze szparagami sosem limonkowo – szczypiorkowym i puree z pasternaku,

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione