Śląska Prohibicja zmienia model działania i startuje z projektem „Nikisz z pieca”

Udostępnij artykuł
Do końca miesiąca, restauracja uruchomi zamawianie dań wraz z dostawą oraz na wynos, a także będzie pracować nad kompleksową strukturą e-commerce.

Spółka zależna Śląska Prohibicja S.A. w związku z czasowym zamknięciem restauracji Śląska Prohibicja spowodowanym sytuacją epidemiczną wynikającą z pandemii koronawirusa COVID-19 podjęła decyzję o uruchomieniu projektu „Nikisz z pieca”. Umożliwi on zamawianie w restauracji wraz z dostawą oraz na wynos, a jego realizacja jest zgodna z długoterminową strategią rozwoju spółki.

Oprócz tego, Śląska Prohibicja wprowadzi do swojego sklepu internetowego nową markę produktów – „Delikatesy Prohibicji”. Będzie ona złożona z autorskich przetworów, dań oraz produktów garmażeryjnych z dostawą do domu lub na wynos. Oferowane będą produkty własnej produkcji, produkty „bio” oraz ekologiczne, a także dania z dotychczasowego menu dostosowane do wymogów dostaw na wynos.

Podjęliśmy decyzję o dostosowaniu się do nowych warunków jednocześnie wykorzystując możliwości produkcyjne naszej restauracji. Paczki wielkanocne sprzedaliśmy za ponad 200 tys. zł. To dla nas sygnał, że dania i wyroby kuchni Śląskiej Prohibicji cieszą się powodzeniem na śląskim rynku. Oba nowe projekty przyniosą istotny przychód dla Spółki, której normalne funkcjonowanie jest odgórnie wstrzymane.” – wyjaśnia Ofka Piechniczek, prezes zarządu Spółki Śląskie Kamienice.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – MARZEC 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

W celu wdrożenia i obsługi nowych projektów Śląska Prohibicja pracuje nad kompleksową strukturą e-commerce obejmująca także logistykę dostaw przy współpracy z podmiotami zajmującymi się outsourcingiem tego typu usługi. Dodatkowo, planowana jest też ekspansja sklepu internetowego prowadzonego przez Śląską Prohibicję na nowe platformy m.in. amazon, ebay, arena.pl, allegro w celu wzrostu dostępności usług oferowanych przez restaurację wśród większego grona potencjalnych odbiorców.

Śląskie Kamienice otrzymała także informację o podjęciu przez właściwe instytucje decyzji o pozytywnym rozpoznaniu wniosków złożonych przez jej spółkę zależną – SP Produkcja Sp. z o.o. o zawieszeniu płatności rat kapitałowych kredytów oraz rat kapitałowych z tytułu leasingów, udzielonych spółce zależnej. W związku z tym, zawieszeniu uległa konieczność płatności przez SP Produkcja Sp. z o.o. rat kapitałowych z tytułu udzielonych kredytów, a także zawartych umów leasingu na okres 6 miesięcy, jednakże spółka zależna bez zmian jest zobowiązana do regulowania części odsetkowej rat z tytułu tych zobowiązań, która stanowi ok. 10 proc . dotychczasowego zobowiązania.

Prolongata opłat leasingowych i rat daje Spółce czas na dostosowanie się do nowych realiów sprzedaży i możliwość mniej bolesnego przejścia tego trudnego dla gastronomii okresu – podkreśla prezes Piechniczek.

Śląskie Kamienice S.A. zakończyły 2019 r. zyskiem netto w wysokości ponad 2,1 mln zł przy przychodach netto ze sprzedaży przekraczających 22,8 mln zł. Wartość aktywów Spółki na koniec 2019 r. ukształtowała się na poziomie blisko 89,8 mln zł.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 17.04.2020
Aktualizacja: 17.04.2020