4 sierpnia br. swoje podwoje otwiera Hala Targowa – nowy bydgoski food hall, w którym znajdzie się kilkanaście konceptów gastronomicznych a także przestrzeń handlowa i eventowa.
Hala została zbudowana na przełomie XIX i XX wieku jako odpowiedź na potrzebę posiadania przez miasto gmachu przeznaczonego na handel świeżymi produktami rolnymi, rybami, mięsem i nabiałem. Otwarcie hali nastąpiło 20 lipca 1906 r. Od tego czasu służyła mieszkańcom jako jedno z głównych miejsc handlowych w mieście. W latach 80. otwarto górną część Hali z towarami importowanymi, jak oryginalne włoskie dżinsy, produkty spożywcze, ceramika oraz wszelkie inne, niedostępne wówczas w Polsce dobra, postrzegane jako luksusowe.
W 2016 r. budynek odkupiło Miasto Bydgoszcz i stało się jego właścicielem. W 2017 r. podjęto pierwsze rozmowy dotyczące możliwości ponownego zagospodarowania Hali. Po konsultacjach społecznych, które miały miejsce wiosną 2018 r. zapadła decyzja, że budynek będzie pełnił funkcję gastronomiczną, eventową oraz handlową. Ogłoszony konkurs Miasta na projekt Hali ostatecznie wygrała firma Net2B, która zarządzanie Halą przekazała operatorowi – Hala Targowa Bydgoszcz sp. z o. o. Po przedłużonym remoncie oraz okresie pandemii Hala otwiera przestrzeń gastronomiczną 4 sierpnia 2023 roku. W obiekcie będzie kilkanaście restauracji oferujących kuchnie świata, koktajl bar – Fyrtel, lody rzemieślnicze oraz roll bar Polskie Tango, oferujący nalewki.
NOWOŚCI GASTRONOMICZNE maj-czerwiec 2023
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<
Koncepty gastronomiczne
PAPITO CUBAN FOOD
Tworzone są tu dania kuchni kubańskiej w amerykańskim wydaniu.
MERAKI GREEK FOOD
Grecja czyli kultura wspólnego jedzenia, bogactwo smaków i kolorów. Kawałek gorącego słońca we wnętrzach hali.
NOTO RAMEN
Połączenie aromatycznego bulionu z makaronem i dodatkami w postaci różnych mięs i chrupiących warzyw. Opcja mięsna i wegańska.
BURGER PARK
Drugi lokal marki w Bydgoszczy. Wyselekcjonowana wołowina, bułki pieczone na zamówienie. Burgery w wersji mięsnej i wegetariańskiej z dodatkami.
ODD DOGG
Coś znacznie więcej niż bułka, parówka i musztarda. To hot dogowa podróż dookoła świata.
YAKI MAKI
Yaki po japońsku znaczy smażenie, pieczenie. Szybki i łatwy sposób gotowania, którego rezultatem jest aromatyczne i delikatne danie. Maki to ryż owinięty algami nori, rolowanie.
DIM SUM
Wywodzące się z Chin niewielkie przekąski do herbaty. Koncept to: bułeczki bao, pierogi na parze wonton i pierogi pieczone gyoza. W ofercie również wyśmienita herbata.
PIZZA CORNER
Pizza w stylu rzymskim, na cienkim cieście, z oryginalnych włoskich składników, takich jak: włoska mąka, wędliny, dobrej jakości ser i pomidory.
MEXICALI
Kuchnia meksykańska oparta na takich składnikach jak papryka, chili, fasola. Flagowe dania to burrito, quesadilla, nachos.
THE FRY
The Fry najlepiej określają 3 słowa: fresh, homecut, belgian. Ziemniak w najlepszej możliwej odsłonie, z wyselekcjonowanych odmian. Frytki, również z batatów, podawane ze świeżymi warzywami i sosami.
PASTA MIASTA
Kuchnia włoska. Makarony robione na włoskich mąkach, klasyczne ale również z polskim akcentem. Do tego przekąski.
COCTAIL BAR-FYRTEL
Połączone siły koktajl baru ELIXIR i shot baru LUMI. Na barze profesjonalizm i mnóstwo pozytywnej energii.
ROLL BAR – POLSKIE TANGO
Mobilny bar z nalewkami. Polskie Tango jest swobodną improwizacją ale skład zawsze niezmienny: woda z krystalicznie czystych źródeł Warmii i Mazur + słodycz + owoce z polskich sadów.
LODY – SCREAM GELATO
Lody rzemieślnicze produkcji Besova, tworzone od podstaw. W recepturach znajduje się możliwie najmniejsza ilość składników oraz brak półproduktów, barwników, ulepszaczy oraz zbędnych stabilizatorów.
Źródło: Hala Targowa
© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.