Warszawiacy wybrali ulubiony włoski makaron

Udostępnij artykuł
Zamawianie jedzenia na wynos staje się coraz bardziej popularne. Mieszkańcy stolicy ocenili, z jakich restauracji jedzenie smakuje najlepiej. Nagrody dla restauracji są przyznawane na podstawie recenzji osób zamawiających jedzenie na wynos. Uber Eats wybrał zwycięzców. W kategorii ulubiona pasta warszawiaków nagroda powędrowała do mieszczącego się przy placu Bankowym – Otto Pompieri.

Idealny makaron

Podstawą wytwarzania domowego makaronu we włoskim stylu jest przede wszystkim odpowiednia mąka. Restauracja Otto Pompieri sprowadza ją prosto z Włoch. Makarony są przygotowywane z włoskiej mąki z twardej pszenicy – semola di gran duro lub pszenicy zwyczajnej – farina di grano tenero „00”. Do tego świeże jaja i spora szczypta soli. Tylko tyle i aż tyle. W czym tkwi tajemnica dobrej pasty?
W restauracji Otto Pompieri pasty są przygotowywane domowym sposobem.
– Dobra pasta nie wymaga wielu składników, jednak powinny one być najwyższej jakości. Nasze makarony są zawsze świeże, ponieważ przygotowujemy je na bieżąco. Stosujemy oryginalne włoskie produkty we wszystkich makaronach serwowanych naszym gościom – mówi Michał Ostrowski, menadżer restauracji Otto Pompieri. Z Włoch sprowadzane są nie tylko mąki, ale także niezastąpione dodatki, takie jak: oryginalny ser Grana Padano, włoska oliwa, najlepsze włoskie wędliny.

Jakie makarony wybierają Warszawiacy

Warszawiacy pokochali zamawianie makaronów z Otto Pompieri. To, obok pizzy, najpopularniejsze dania na wynos.  Do włoskiej klasyki należą spaghetti – bardzo cienki i długi makaron, doskonały do sosów mięsnych, pomidorowych i owoców morza. Najczęściej w Otto Pompieri zamawiane są spaghetti con aglio olio e frutti di mare – makaron z owocami morza doprawiony oliwą, czosnkiem i białym winem. Równie popularne są spaghetti con aglio olio peperoncino e pomodoro – delikatnie pikantne z papryczką chili, czosnkiem i pomidorami. Chętnie na wynos zamawiane są pappardele all’arrabbiata. To znany przysmak kuchni włoskiej – duże, bardzo szerokie wstęgi z wyraźnie pikantnym sosem.
– Jesteśmy dumni z wyróżnienia, jakie przyznali nam warszawiacy. Otto Pompieri czyli „ośmiu strażaków” to sto procent serca i autentycznych emocji, które wkładamy w naszą pracę. Wszystko po to, by goście byli zadowoleni – podkreśla Michał Ostrowski.

Właścicielem restauracji Otto Pompieri jest Artur Jarczyński, który od 28 lat z sukcesem prowadzi na polskim rynku sieć restauracji. Nalezą do niej także takie marki jak: Der Elefant, St Antonio, U Szwejka, Jeff`s, Shipudei Berek, Podwale Kompania Piwna, Pod Wawelem, Sukiennice, Podwale 25, Bazyliszek.

 

 

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Opublikowano: 07.03.2019
Aktualizacja: 08.03.2019