Właścicielka Baru Wieczornego apeluje o zniesienie zakazu sprzedaży alkoholu na wynos i w dostawie

Udostępnij artykuł
Od 24 października gastronomia, w tym restauracje, bary, puby nie mogą funkcjonować w formie stacjonarnej. Możliwa jest tylko sprzedaż w opcji delivery lub odbioru osobistego. O ile, w przypadku lokali serwujących jedzenie jest to realne, to cocktail bary nie mogą z tego skorzystać. Autorką petycji, którą podpisało prawie 1000 osób, jest Monika Liszczak-Roehr, właścicielka Baru Wieczornego znajdującego się w Warszawie.

Szanowne Panie Posłanki i Panowie Posłowie Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej IX Kadencji!

W imieniu przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w sektorze gastronomicznym proszę o zniesienie na czas pandemii zapisów Ustawy z dnia 26 października 1982 roku o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, uniemożliwiających sprzedaż alkoholu na wynos / w dostawie przedsiębiorcom posiadającym zezwolenie na sprzedaż alkoholu do spożycia w miejscu sprzedaży. 

Od 24 października, decyzją Rządu lokale gastronomiczne pozostają zamknięte dla gości  i mogą sprzedawać wyłącznie na wynos lub w dostawie. Ta decyzja uniemożliwia funkcjonowanie części lokali, które sprzedają tylko napoje alkoholowe, jak bary koktajlowe, gdzie ponad 90 proc. obrotów stanowi sprzedaż alkoholu. 

>>>Petycja znajduje się TUTAJ<<<
prosimy kliknąć, aby podpisać

Zapisy w/w Ustawie uniemożliwiają przedsiębiorcom prowadzenie działalności gospodarczej, obecnie nie jest możliwa sprzedaż alkoholu na wynos / w dostawie. 

W związku z nadzwyczajną sytuacją proszę o zniesienie zakazu sprzedaży alkoholu do spożycia poza miejscem sprzedaży. Takie rozwiązanie pomoże nam utrzymać miejsca pracy, nasze biznesy, biznesy przedsiębiorstw z nami współpracujących (hurtowni, dostawców, producentów). 
Dziękuję za zajęcie się naszą sprawą i proszę o pozytywne rozpatrzenie naszego wniosku.

Z poważaniem
Monika Liszczak- Roehr

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 27.10.2020
Aktualizacja: 28.10.2020