Znamy Mistrzów Polski w Przygotowaniu Deseru

Udostępnij artykuł
W konkursie, który odbył się podczas największych w Polsce i Europie Centralnej targów branży cukierniczej i lodziarskiej Expo Sweet 2020, wystartowało 12 dwuosobowych drużyn. Każda z ekip miała 120 minut na przygotowanie słodkiej kompozycji nawiązującej do tematu przewodniego “Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”. Nasze czasopisma NOWOŚCI GASTRONOMICZNE, SWEETS & COFFEE i portal HORECANET.PL objęły wydarzenie patronatem specjalnym. 25 lutego poznaliśmy trzy najlepsze zespoły.

Konkurs skierowany był do lokali gastronomicznych. Powstał z myślą o szefach kuchni oraz kucharzach (nie mogły startować w nim cukiernie). Wszystkie ekipy musiały stworzyć 12 sztuk identycznych deserów restauracyjnych a’la carte. Za danie konkursowe można było uzyskać od 0 do 300 punktów, przyznawanych przez 10 jurorów.

Pierwsze miejsce zdobyła drużyna reprezentująca Restaurację Halka, zlokalizowaną w Hotelu Aries w Zakopanem (w ubiegłym roku duet z tego lokalu zajął trzecie miejsce). Na drugiej pozycji uplasował się zespół z Restauracji Szara Gęś z Krakowa, a na trzeciej przedstawiciele Restauracji Filharmonia Smaku z Łodzi.

Pozostałe drużyny reprezentowały:
ALBERTINA Restaurant & Wine
62 bar & restaurant
Kawiarnia na Krzyckiej “Vroclinki”
Lavenda cafe & lunch
PURO Hotels Warszawa
Restauracja Affogato
Restauracja Art
Restauracja Mirage
Restauracja Sezony

Gratulujemy wszystkim nagrodzonym i pozostałym uczestnikom!

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 26.02.2020
Aktualizacja: 26.02.2020