Znamy wyniki Monin Cup Poland 2018

Udostępnij artykuł
Ogólnopolski Konkurs Barmański odbył się 8 października br. w Centrum Konferencyjnym Nimbus w Warszawie. W kategorii Short Drink zacięcie walczyło 24 uczestników z całej Polski wykonując na scenie cztery identyczne koktajle w określonym czasie, zgodnie z nadesłaną recepturą. Tematem przewodnim tegorocznego Monin Cup było „mix your origins”, czyli odwołanie się do regionalnych smaków i produktów. Uczestnicy mieli za zadanie uwzględnić polskie akcenty w swoich recepturach. Nasze media – czasopisma Nowości Gastronomiczne, Sweets Coffee i Świat Hoteli oraz portal Horecanet.pl – objęły wydarzenie patronatem medialnym.

Pierwsze miejsce zdobyła Noemi Jarocińska z numerem 7 zdobywając 108 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd jako reprezentant Polski na globalny finał Monin Cup w dniu 12 grudnia do Paryża oraz ekspres do kawy TreMini ufundowany przez Vergnano.

Zwycięski koktajl „Può ripetere” na bazie syropu ogórkowego Monin, wódki i kopru włoskiego otrzymał najwyższe noty degustacyjne w całym konkursie, co w połączeniu z wysoką oceną za technikę, pozwoliło uczestniczce z numerem 7 zdobyć pierwsze miejsce z przewagą dwóch punktów. Jak sama zwyciężczyni tłumaczy: „può ripetere” w języku włoskim oznacza „proszę powtórzyć”, a inspiracją do tej nazwy byli znajomi, którzy po spróbowaniu poprosili o jeszcze, oraz obecny w recepturze koper włoski. Bazę alkoholową koktajlu stanowi odpowiednio dobrana polska wódka żytnia.

Miejsce II zajęła Weronika Czudek z koktajlem „Yellow Heart” na bazie syropu Monin Estragon, likieru Monin Triple Sec i miodu pitnego. Trzecie miejsce zdobyła Aleksandra Binkowska, zwyciężczyni konkursu Monin Cup Junior 2017, z koktajlem „Rose” z syropem różanym Monin, ginem i sokiem jabłkowym Cappy w recepturze. Zdobywczynią IV miejsca jest Wiktoria Zacher, która zaprezentowała drink „Biało Czerwona” na bazie puree Monin Rabarbar, wódki i likieru wiśniowego. Wyróżnione miejsca zostały nagrodzone szkoleniami barmańskimi Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów.

Po części konkursowej odbyło się Seminarium Monin, które poprowadził Raphaël Duron, Monin Beverage Innovation Manager z Francji. Oprócz prezentacji najświeższych trendów światowych w kategorii napojów alkoholowych, goście mieli okazję na żywo obejrzeć proces wykonywania najciekawszych i innowacyjnych aplikacji wraz z komentarzem specjalisty.

Monin Cup to prestiżowy konkurs dla młodych profesjonalnych barmanów w wieku 18 – 27 lat, którzy rywalizują w tworzeniu najlepszych receptur drinków przygotowanych w oparciu o produkty Monin . Monin Cup Poland 2018 jest już czwartą edycją organizowaną przez SCM. Jest to największy ogólnopolski konkurs barmański cieszący się dużym zainteresowaniem na rynku HoReCa oraz wśród barmanów. W globalnym finale Monin Cup w Paryżu udział biorą najlepsi barmani z całego świata wytypowani w ramach lokalnych eliminacji. Na reprezentantów z całego globu czekają także dodatkowe nagrody i atrakcje przygotowane przez Monin.

  I miejsce Noemi Jarocińska nr 7 „Può ripetere”

  • 20 ml syropu Monin Cucumber
    • 20 ml soki z limonki
    • 40 ml wódki żytniej
    • koper włoski
    Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem

II miejsce Weronika Czudek nr 10 „Yellow Heart”

  • 5 ml syropu Monin Estragon
    • 10 ml likieru Monin Triple Sec
    • 15 ml miodu pitnego (trójniak)
    • 30 ml świeżego soku z pomarańczy
    • 5 ml świeżego soku z limonki
    Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem

III miejsce Aleksandra Binkowska nr 18 „Rose”

  • 15 ml syropu Monin Rose
    • 25 ml soku jabłkowego Cappy
    • 30 ml ginu london dry
    • 15 ml świeżego soku z limonki
    • 2 gałązki rozmarynu
    Metoda: ugniatanie w szkle i wstrząśnięcie w shakerze z lodem

IV miejsce Wiktoria Zacher nr 1 „Biało Czerwona”

  • 15 ml puree Monin Rhubarb
    • 20 ml wiśniowej wódki smakowej
    • 15 ml aromatyzowanej wódki żytniej
    • 20 ml soku żurawinowego
    • 10 ml białka jajka
    Metoda: wstrząśnięcie w shakerze z lodem

Firma SCM  działa od września 2005 roku, a od lipca 2012 jest Wyłącznym Dystrybutorem Produktów Monin na Polskę. Główne obszary działalności firmy to rozwój i kreowanie nowych rozwiązań w kategorii produktów i napojów dla kanału HoReCa oraz doradztwo w zakresie ich przetwarzania. Zakupy i sprzedaż surowców rolnych oraz produktów gastronomicznych. Efektywne zarządzanie łańcuchem dostaw obejmującego produkty, opakowania i dystrybucję. Od kwietnia 2016 r. SCM  jest także wyłącznym importerem i dystrybutorem profesjonalnych urządzeń do mieszania napojów oraz potraw – marki Vitamix.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 16.10.2018
Aktualizacja: 17.10.2018