6 lokali gastronomicznych w budynkach dawnej Poczty Głównej w Gliwicach

Udostępnij artykuł

Kulinarna przygoda czeka na mieszkańców Gliwic i tych, którzy zechcą wybrać się do budynków odrestaurowanej dawnej Poczty Głównej i Giełdy Zbożowej. Na powierzchniach historycznych budynków działają lub w najbliższym czasie otworzą się: Furore Pizza Neapolitana, Sushi-Ya, AO Ramen. Także Nowa Prowincja, Shrimp House i Zdrowa Krowa.

Wszystkie marki pojawią się terenie zabytkowego i wyremontowanego przez DL Invest Group kompleksu zlokalizowanego w centrum gliwickiej starówki.

To miejsce i jego przeszłość są wyjątkowe. Dlatego postanowiliśmy stworzyć niemniej nobilitującą kontynuację jego historii. Zaprosić do współpracy wyjątkowe podmioty. Dostarczą gościom niezapomnianych wrażeńmówi Maciej Mendrok, dyrektor w Dziale Wynajmu Powierzchni w DL Invest Group. – Jakościowe wnętrza restauracji, a także kawiarni dopełniają wrażenia wyjątkowości. Goście mogą cieszyć się wysublimowanymi smakami włoskiej kuchni. Próbować bogactwa smaków kuchni azjatyckiej i owoców morza, a także rozsmakować się w kuchni polskiej czy amerykańskiej. Stara Poczta to także siedziba Nowej Prowincji. Wyjątkowej kawiarni, która pierwotnie założona w Krakowie od zawsze była miejscem przeznaczonym dla artystów i gości spragnieni także uczty kulturalnej. W “Nowej Prowincji” w Krakowie bywali między innymi Wisława Szymborska, Czesław Miłosz, Michał Rusinek czy Ewa Lipska. Organizowane były także między innymi zabawy literacko-muzyczne czy wieczory autorskie. “Nowa Prowincja” w Gliwicach chce kontynuować te tradycje i zapraszać do współpracy lokalnych twórców.

Nową Prowincję”, krakowsko-prowincjonalną kawiarnię, którą wzorem jej galicyjskiego oryginału, chcemy uczynić przyjaznym miejscem dla wszystkich osób ceniących kulturę i prostotę dobrego smaku otworzyliśmy drugiego kwietnia bieżącego roku. Na miejscu przygotowujemy ciasta, również desery, którym towarzyszy bogata oferta win, piwa, a także mocnych alkoholi mówi Bożena Fedas-Fraczek, współzałożycielka kawiarni.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE marzec – kwiecień 2022
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 14.04.2022
Aktualizacja: 14.04.2022