BILBAO – pintxos, wine, music otwarte

Udostępnij artykuł

[TYLKO U NAS] Znajdziemy tutaj przysmaki z Kraju Basków, m.in. pintxos czyli mini przekąski, które można dowolnie miksować. Także dużą selekcję wina na kieliszki i koktajle autorskie. Nowe miejsce znajduje się przy ul. Koszykowej 55 w Warszawie.

Pomysł na miejsce inspirowany jest podróżami. Kiedyś przypadkiem byłem w Kraju Basków, później wracałem tam kilka razy. Szukałem pintxos w różnych miejscach w Polsce, ale nie znalazłem. Zafascynowała mnie ta kuchnia i jej forma. To zaskoczenie wizualne i smakowe, np. śledź w croissancie z białą czekoladą robi wrażenie. To nasza polska wersja. Natomiast w menu a’la carte pojawi się zarówno polędwica wołowa, jak i ryba, a także różne opcje aktualnie ze szparagami – mówi w rozmowie z nami właściciel Bilbao – Mariusz Kania.

100 metrów dalej, naprzeciwko Hali Koszyki (ul. Piękna 49), powstało drugie miejsce serwujące ten sam rodzaj kuchni – Pintxos Bar, w bardziej koktajlowym stylu.

Jeśli chodzi o lokalizację to w skali makro jesteśmy w centrum miasta, a konkretnie to miejsce była kiedyś bardzo muzyczne, co będziemy też kontynuować. Poza jedzeniem i winem, spotkaniami wokół kulinariów będzie się tutaj działo sporo muzycznie. Może pojawi się też taniec, magia czy stand up – dodaje Mariusz Kania.

Stery w kuchni Bilbao sprawują: Marcin Molik i Mateusz Roguszewski, barem zarządzają Jakub Durnoga i Bartek Konieczny, a General Managerem jest Filip Lesiak.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.