Dwupoziomowa kuchnia Gort w Wave Międzyzdroje Resort & SPA

Udostępnij artykuł

29 kwietnia próg obiektu hotelowego Wave Międzyzdroje Resort & SPA przekroczyli pierwsi goście. Oprócz oryginalnego wnętrza i pięknych widoków na odwiedzających czekają restauracje z dwupoziomową kuchnią, wyposażoną w urządzenia dla profesjonalnej gastronomii marki GORT. Za realizację gastronomicznej części tej inwestycji odpowiadał partner handlowy firmy GORT – Suma Service z Koszalina.

Wave Międzyzdroje Resort & SPA to projekt inspirowany miejscem, w którym się znajduje. Formy budynków nawiązują bezpośrednio do dynamicznego, tętniącego życiem morza – fal i ich nieustannego ruchu. Znajdujące się w obiekcie restauracje proponują potrawy skomponowane z lokalnych, sezonowych produktów. W menu widnieją dania z ryb z porannego łowu, dziczyzny, aromatycznych grzybów, steki od polskich hodowców czy krewetki z morza północnego. Aby stworzyć ergonomiczną przestrzeń kuchni oraz zaplecza gastronomicznego optymalnie dopasowaną do potrzeb obiektu, projektanci Suma Service oraz doradcy firmy GORT byli zaangażowani w realizację inwestycji od samego początku.

To była kompleksowa realizacja – opowiada Adam Smelkowski, Koordynator Projektów Suma Service. Zaprojektowaliśmy technologię kuchni od podstaw: rozplanowaliśmy rozmieszczenie pomieszczeń, przygotowaliśmy wytyczne instalacyjne. Nadzorowaliśmy i konsultowaliśmy realizację przygotowania kuchni już na etapie powstawania bryły budynku. Na etapie realizacji zadbaliśmy o najmniejsze detale i wysoką estetykę wykonania. Dzięki temu, że realizowaliśmy ten obiekt kompleksowo mogliśmy stworzyć i zrealizować spójną wizję całości zaplecza gastronomicznego.

Profesjonalne urządzenia od GORT

Ponieważ kuchnia miała pełnić funkcje jednocześnie zaplecza dla restauracji bufetowej oraz dla restauracji a’la carte, rozmieszczono ją na dwóch poziomach. Jej kompleksowe wyposażenie bazuje na profesjonalnych urządzeniach gastronomicznych GORT.

Zaplecze kuchenne powstało w oparciu o nasze urządzenia grzewcze Linii 700 oraz Linii 900 – opowiada Michał Kowalik, dyrektor sprzedaży oraz rozwoju biznesu firmy GORT. – Z uwagi na charakter inwestycji oraz ilość wydawanych posiłków zaszła potrzeba rozmieszczenia kuchni na dwóch oddzielnych poziomach. Urządzenia o dużej wydajności z asortymentu Linii 900 znalazły swoje zastosowanie w kuchni przygotowawczej. Natomiast urządzenia Linii 700 wraz z systemem nadstawek stanowią trzon wyspy grzewczej w kuchni głównej, która pełni również rolę kuchni a’la carte. W wyniku różnych uwarunkowań zastosowano urządzenia zarówno gazowe, jak i elektryczne. Dopełnieniem tego wyposażenia są nasze urządzenia chłodnicze.

Dodatkowo obiekt został kompleksowo wyposażony w okapy marki GORT

Postawiono przed nami spore wyzwanie, gdyż uwarunkowania architektoniczne, jakie stawia budynek o tak nietuzinkowym wyglądzie i konstrukcji, wymagały wprowadzenia zmian konstrukcyjnych okapów – wspomina Michał Kowalik z firmy GORT. – Na szczęście dzięki nowoczesnemu parkowi maszynowemu i zespołowi konstruktorów doświadczonych w projektowaniu indywidualnych rozwiązać nie stanowiło to dla nas problemu. Przed realizacją wykonaliśmy profesjonalny dobór wentylacji – tłumaczy Kowalik, – czyli wnikliwą analizą projektową i konsultacje przeprowadzone przez Wydział Wentylacji Profesjonalnych Kuchni firmy GORT. Efektem tego jest indywidualne wykonanie okapów wentylacyjnych, spełniających wszystkie wymagania inwestora.

Ta realizacja to wspaniały przykład korzyści płynących z bliskiej współpracy z producentem. Dzięki temu firma GORT była w stanie wykonać indywidualne rozwiązania dopasowane do naszej realizacji. To też świetny przykład udanej współpracy z inwestorem – podsumowuje Adam Smelkowski z Suma Service. Naszym klientom zapewniamy wsparcie od projektu do realizacji inwestycji. Takie podejście jest efektywniejsze. Nie każdy inwestor zdaje sobie sprawę ze specyfiki pracy w kuchni profesjonalnej. Jeśli jesteśmy obecni w procesie projektowania na wczesnym etapie, klient ma pewność, że wszystko zostało sprawdzone i dobrze rozplanowane.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Gort

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione

Opublikowano: 17.05.2022
Aktualizacja: 18.05.2022