Festiwal Veganmania w najbliższy weekend

Udostępnij artykuł
W niedzielę, 24 listopada w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 w Warszawie po raz kolejny odbędzie się największa wegańska impreza w Polsce – Veganmania. Odwiedzający będą mogli przekonać się, jak kreatywna potrafi być kuchnia roślinna oraz zakupić etycznie produkowane kosmetyki czy ubrania. Nie zabraknie także licznych wykładów, warsztatów i spotkań z ciekawymi gośćmi. Nasze czasopismo NOWOŚCI GASTRONOMICZNE objęło wydarzenie patronatem medialnym.

Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających to około 6 tysięcy osób.

Wśród wystawców listopadowej edycji można znaleźć restauracje i firmy z całej Polski, które zaproponują uczestnikom wegańskie wersje potraw kuchni włoskiej, gruzińskiej, koreańskiej, japońskiej, kolumbijskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Qrczaka, czyli alternatywy mięsa drobiowego, powstającego z połączenia białka pszenicy z fasolą.

Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe woreczki na warzywa i owoce.

Goście będą mogli wziąć udział w wykładach, warsztatach i pokazach kulinarnych, m.in. spotkaniu z Martą Dymek – autorką bloga “Jadłonomia” i bestsellerowych książek kulinarnych o tym samym tytule, a także Alicją Rokicką, znaną jako Wegan Nerd. Przez cały czas trwania imprezy w ramach akcji “Tatuażach zamiast futra” będzie można utrwalić na skórze wybrany prozwierzęcy wzór.

Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 24 listopada, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ / PAŹDZIERNIK 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

Program:
Wykłady – III piętro
11.30 – 12.30 – “Pół miliona małych kroków” – spotkanie z Martą Dymek autorką bloga Jadłonomia i bestsellerowych książek o tym samym tytule.
12.30 – 13.30 – “O instytucjonalizacji ochrony zwierząt” – wykład mec. Karoliny Kuszlewicz
13.30 – 14.15 – “Gdzie tkwi sekret, czy pokochamy mięso z roślin” – panel dyskusyjny Roślinniejemy
14.15 – 15.00 – “Mięso bez uboju – jedzenie przyszłości?” – rozmowa ze Stanisławem Łoboziakiem z Centrum Nauki Kopernik
15.00 – 16.00 – “Dlaczego na katastrofę reagujemy obojętnością?” – wykład dr Marcina Urbaniaka
16.00 – 17.00 – “Abolicjonizm, weganizm i prawa zwierząt – niebezpieczne związki” – wykład dr Włodzimierza Gogłozy
17.00 – 18.00 – “Jak zachować godność weganina nawet u cioci na imieninach?” – spotkanie autorskie i pokaz kulinarny Alicji Rokickiej Wegan Nerd
18.00 – 18.45 – “Czy Twoje wsparcie ma sens? Pomoc zwierzętom na miarę możliwości” – wykład Patryka Węgrzyna

Strefa Spotkań – parter
12.00 – 13.00 – Spotkanie z Grzegorzem “Griszką” Sobieszkiem, ambasadorem kampanii Jasna Strona Mocy, współzałożycielem Academia Gorila poprowadzi Włodek Gogłoza
13.00 – 14.00 – Spotkanie z Karoliną Skowron z Fundacji Alberta Schweitzera “Jak zaangażować feministki w prawa zwierząt?”
14.00 – 15.00 – Spotkanie autorskie z mec. Karoliną Kuszlewicz „Prawa zwierząt. Praktyczny przewodnik”
15.00 – 16.00 – Spotkanie z Aleksandrą Herzyk, współorganizatorką akcji A dowodzik jest? oraz Orestesem Kowalskim Everyday Hero “Skąd wiesz, że to prawda?”
16.00 – 17.00 – Spotkanie z dr Marcinem Urbaniakiem i Dariuszem Gzyrą “Wokół Manifestu Zwierząt Marca Bekoffa”
17.30 – 18.30 – Spotkanie z psycholożką Joanną Gieldarską “Czy weganie, wegetarianie i mięsożercy mogą się dogadać?”

Warsztaty (obowiązują wcześniejsze zapisy)
II piętro
11.30 – 15.00 – Filcowanie na weganie poprowadzi Magdalena Kata z Muma Studio
15.30 – 17.00 – Podstawy w kuchni roślinnej – warsztaty Leonardo Verde, prowadzi szef kuchni Adam Siedlecki
III piętro
13.00 14.45 – Wegańskie jadalne prezenty – zrób je sam! poprowadzi Magdalena Chojnacka z cukierni Słodki Bez
15.00 – 16.30 – Warsztaty fotografii kulinarnej przy użyciu smartfona poprowadzą Julia i Ola z kampanii RoślinnieJemy
Kino Non Stop – II piętro:Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu “Klatki”.

Strefa Klimatyczna – parter: Strefa klimatyczna to przestrzeń, w której organizatorzy dają miejsce różnym klimatycznym inicjatywom. Można tu spotkać aktywistów i aktywistki, zadbać o swój self-care w obliczu kryzysu ekologicznego i ozdobić materiały klimatycznymi hasłami. Strefa powstała, żeby pokazać, że hodowla przemysłowa i kryzys klimatyczny to powiązane ze sobą sprawy.


© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 19.11.2019
Aktualizacja: 19.11.2019