Fine Dining Week startuje 26 sierpnia. Rezerwacje już trwają

Polska scena najwybitniejszych restauracji i szefów kuchni dojrzewa. To właśnie tym innowatorom, tworzącym dziś tożsamość polskiego haute cuisine, dedykowany jest tegoroczny Fine Dining Week (odbędzie się w ośmiu największych miastach). Popisowe pięciodaniowe doświadczenia
w festiwalowej cenie 129 zł można już rezerwować na FineDiningWeek.pl.

Motywem przewodnim tegorocznej edycji Festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Twórczo łączy on tradycję z nowoczesnością oraz promuje najlepsze polskie, sezonowe składniki. Festiwal przybliży gościom bogactwo rozkwitającej polskiej sceny finediningowej i filozofię smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny. Jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji.

W porównaniu z Zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda. Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. – Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin. W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności.

Festiwalowych rezerwacji można już dokonywać na www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w ośmiu regionach Polski: Warszawie, Wrocławiu, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Silesii, Szczecinie i Trójmieście. Szefowie Kuchni z ponad pięćdziesięciu najwybitniejszych restauracji przygotowali dla festiwalowych Gości popisowe, pięciodaniowe, autorskie menu skomponowane z najlepszych sezonowych produktów, dostępne w wyjątkowej cenie 129 zł. Każdy pełnoletni Gość otrzyma dodatkowo w prezencie kieliszek Martini Prosecco. Stoliki można rezerwować aż do przedostatniego dnia wydarzenia, z jednodniowym wyprzedzeniem. Na gości czeka także konkurs fotograficzny, w którym do wygrania są ekskluzywne rezerwacje.

Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy: warszawskie Belvedere Łazienki Królewskie, inAzia w hotelu Sheraton Grand Warsaw, Kieliszki na Próżnej, Marconi w Hotelu Bristol, Zoni, a także debiutujące Pam Pam czy U Fukiera. W Fine Dining Week wezmą udział także takie restauracje jak: krakowska Four, łódzka Powidok, poznańska Obfitość, trójmiejska Biały Królik, wrocławska Fuego Restaurant & Bar (AC Hotel by Marriott), czy gliwicka Plado.

Podczas nadchodzącego festiwalu nie zabraknie także doświadczeń specjalnych takich jak m.in. Fine Dining Experience na dachu Hotelu Westin z widokiem na Warszawę.

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub, który zrzesza gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week. 

Festiwal odbywa się w duchu filozofii #RespectFood stworzonej przez najlepszego na świecie Szefa Kuchni i restauratora Massimo Botturę, który odwiedził Festiwal w zeszłym roku. RestaurantClub jako organizator Festiwalu kontynuuję tę misję w ramach trwającej kampanii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji, jedzenie w restauracjach prawie w ogóle się nie marnuje (znając listę Gości zamawiają tyle składników, ile trzeba).

Ponieważ bezpieczeństwo gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje otrzymały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi.

RYNEK GASTRONOMICZNY W POLSCE RAPORT 2020
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.