Gastronomia zamknięta od 24 października. Jedyną opcją delivery i odbiór osobisty

Udostępnij artykuł
W czasie konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki poinformował, że od jutra działalność stacjonarna lokali gastronomicznych, pubów i kawiarni zostaje zawieszona.

Punkty będą mogły korzystać z opcji dowozu posiłków i odbioru osobistego dań przez gości. Obostrzenia mają obowiązywać przez dwa tygodnie z opcją przedłużenia. Jak poinformował premier, po trybie konsultacji, planowane jest zaprezentowanie programu wsparcia dla branży gastronomicznej.

Obowiązuje zakaz działalności stacjonarnej restauracji. Możliwa realizacja usług polegających na przygotowywaniu i podawaniu żywności na wynos oraz w dowozie to:
•    Stołówki szkole
Wydawanie posiłków dozwolone jedynie dla klas 1-3 szkół podstawowych oraz kadry szkolnej z zachowaniem reżimu sanitarnego. 
•    Restauracje hotelowe
Dozwolone jest prowadzenie restauracji w hotelach, ale tylko dla gości nocujących co najmniej jedną dobę hotelową. Podawanie posiłków odbywa się wyłącznie do stolika i w reżimie sanitarnym (zakrywanie ust i nosa przez gości i obsługę, zachowanie odległości itp.).

Cała Polska zostaje objęta czerwoną strefą. Obowiązuje również ograniczenie imprez, spotkań i zebrań oraz zgromadzeń publicznych do pięciu osób spoza gospodarstwa domowego.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 23.10.2020
Aktualizacja: 26.10.2020