Jak powstają projekty pizzerii Tutti Santi?

Udostępnij artykuł
Obrazy z wizerunkami świętych, a przede wszystkim tradycyjny wystrój nawiązujący do klimatu wnętrz sakralnych gotyckich świątyń – takie elementy urządzenia wnętrza łączą wszystkie lokale należące do sieci. Opracowaniem szczegółowej koncepcji estetycznej i projektu wykonawczego wnętrz, z uwzględnieniem wszystkich detali zdobniczych, zajęli się projektanci z LSD.Studio – specjalizującego się w tworzeniu architektury wnętrz lokali gastronomicznych, sklepów czy biur.

Poza włoskimi produktami kulinarnymi najwyższej jakości przygotowanymi przez kucharzy z Italii, trzeba dziś gościom zaproponować niepowtarzalne, klimatyczne wnętrze, gdzie zostaną na dłużej i wrócą po kolejną pizzę czy inne oferowane w karcie daniamówi Agnieszka Gawron – współwłaścicielka i założycielka, a jednocześnie dyrektor kreatywny LSD.Studio.

Oprócz najbardziej charakterystycznego, a jednocześnie mogącego budzić kontrowersje elementu wystroju, jakim są wizerunki świętych wykonane przez współpracującego z LSD.Studio artystę metodą tradycyjnego fresku, klimat wnętrzu restauracji nadają witraże, podwieszane sufity, meble czy detale metaloplastyczne (np. parawany eksponujące włoskie produkty, jednocześnie dające siedzącym przy nich osobom intymność).

Nawiązanie do gotyckiego, sakralnego klimatu Włoch, zgodnie z wizją Inwestora, to główny czynnik budujący nastrój każdego lokalu sieci Tutti Santi. Każdy klient będzie mógł tam także poczuć się intymnie i w zaciszu spędzić czas, delektując się daniami opartymi na tradycyjnej włoskiej recepturzeopisuje cały pomysł i jego wykonanie Agnieszka Gawron.

Jak wskazuje, pracując nad tą przestrzenią, jej zespół podzielił salę konsumpcyjną na strefy otwarte i bardziej kameralne, ale też otwarte, do wspólnego biesiadowania dla całej rodziny czy grupy znajomych, tak, żeby każdy mógł znaleźć tam miejsce dla siebie. Restauracja w Łodzi jest szczególnie wyjątkowa także ze względu na jej lokalizację.

To wyróżniający element, który charakteryzuje ostatnią z otwieranych restauracji: umiejscowioną w rewitalizowanych, klimatycznych wnętrzach. Znajduje się ona w jednym z zespołu obiektów dawnej fabryki włókienniczej, przekształconego obecnie w opleciony zielenią teren, który staje się nowym, modnym centrum życia towarzyskiego Łodzi. Dzięki tak klimatycznym wnętrzom i otoczeniu lokal zyskał dodatkowo na autentyczności i historycznym charakterzewyjaśnia Agnieszka Gawron.

Zwraca przy tym uwagę, że każdy z otwieranych lokali sieci Tutti Santi jest wyjątkowy, niepowtarzalny, wszystkie dekoracyjne elementy wykonywane są dla każdej restauracji według trochę innego, autorskiego projektu ze wspólną wszakże koncepcją tzw. Sacrum czyli tworzenia klimatu przez wyposażenie i wystylizowanie elementami nawiązującymi do średniowiecznej  sztuki sakralnej.

Pracowania LSD.Studio rozpoczęła współpracę z Tutii Santi w 2018 roku od stworzenia pomysłu na restaurację przy ulicy Królewskiej w Warszawie.

Od tamtej pory 10 lokali Tutti Santi w całej Polsce zyskało nową „sakralną” oprawę dzięki pomysłom projektantów z LSD.Studio. Oni też czuwali nad każdym szczegółem i elementem nadającym poszczególnym lokalom indywidualny charakter. Restauracja w Ogrodach Geyera w Łodzi to najświeższa realizacja tej sieci.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE grudzień 2020
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 21.01.2021
Aktualizacja: 21.01.2021