Katowice: Restauracja ISTO – ponowne otwarcie z nowym szefem kuchni

Udostępnij artykuł
Przerwa w działalności trwała prawie 1,5 roku. Pandemia, która tak mocno dotknęła branżę gastronomiczną nie ominęła Isto – młody koncept, który zyskiwał coraz większą sympatię gości, został zamknięty w listopadzie 2020 r. Ponownie zaprosił ich 6 grudnia 2021 r.

Okoliczności, w jakich następuje „nowy początek” są trudne, trwa czwarta fala pandemii a wielu restauratorów nadal mierzy się z przeciwnościami. Mimo to, decyzja o ponownym otwarciu Isto jest wyrazem chęci powrotu do normalności – możliwości spotkań w większym gronie, celebracji posiłku, radości ze wspólnie spędzanych chwil  i świętowania ważnych wydarzeń

Nowym szefem kuchni Isto jest Ziemowit Owczarz, z doświadczeniem z gwiazdkowej, krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE listopad 2021
>> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <<

Sous Chefem został Bartosz Urbański (poprzednio Śląska Prohibicja Katowice), szefem sali Dariusz Żółtański (poprzednio Ilkus w Olkuszu i Plado w Gliwicach). Do teamu dołączył też barman Rafał Sorankowski. Selekcja win to projekt sommeliera Leszka Ziemby.

Cieszę się, że w krótkim czasie udało nam się skompletować tak zgrany i utalentowany zespółmówi managerka Restauracji Isto Monika ParuchStartujemy w nowej, ciągle pandemicznej rzeczywistości, jednak pełni energii i optymizmu. Wiemy, że na Śląsku jest duże grono osób, które z niecierpliwością czekają na powrót swojej ulubionej restauracji.

Isto po przerwie zyskało inny wymiar. Nowością jest codzienna oferta lunchowa w formie foodsharingu a także bogata propozycja dań na specjalne okazje i wyjątkowe święta. Od poniedziałku do piątku od 12 do 15 na gości czeka 10 dań do samodzielnego skomponowania w  czterodaniowy zestaw lunchowy w cenie 35 zł.

Fine dining powraca

Trzon konceptu czyli jego fine diningowy charakter nie zmienił się. W czwartki i soboty Isto zaprasza na 5 i 7 daniowe menu degustacyjne, dostępne także w pozostałe dni, ale po wcześniejszej rezerwacji.  Rozszerzy się oferta produktów tradycyjnych do zakupu; dla gości przygotowano nalewki i syropy, ciasteczka własnej produkcji i chleb na zakwasie pieczony na miejscu.

Menu zbudowano w oparciu o wyselekcjonowane składniki, celowo znalazły się w nim stare, tradycyjne odmiany jak samopsza, szara reneta. Dania główne to ukłon w stronę sezonowości: kaczka z jabłkiem i selerem, polędwica z jałówki, troć z dynią w sosie beurre blanc, karmelizowany kalafior z szalotką. Kartę uzupełniają desery: lody tofii z czekoladą i yuzu oraz tarta z jabłkami. 

Restauracja Isto została otwarta w sierpniu 2018 r. Znajduje się na parterze pierwszej z dwóch wież Biurowce. KTW, w sąsiedztwie katowickiego Spodka, Międzynarodowego Centrum Kongresowego i  NOSPR. Już w kilka tygodni po otwarciu zdobyła główną nagrodę w ogólnopolskim plebiscycie Gości Festiwalu Najlepszych Restauracji Restaurant Week oraz laury za najlepsze danie główne i najlepszy deser. W kolejnej edycji Festiwalu, Isto została uhonorowana nagrodami za Najlepszą atmosferę oraz Najpopularniejszą restaurację w ogólnopolskim plebiscycie Gości. W 2019 r. przewodnik Gault&Millau przyznał Isto dwie czapki.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Opublikowano: 06.12.2021
Aktualizacja: 06.12.2021