Kolacja na rzecz fundacji Ronalda McDonalda w krakowskim Hiltonie

Udostępnij artykuł
Culinary World Cup 2018 Fine Dining odbędzie się już 27 października w godz. 18.00-21.00 w Hilton Garden Inn Kraków Airport. Dochód z kolacji  zostanie przeznaczony na wsparcie krakowskiego domu fundacji Ronalda McDonalda.

110 uczestników, znani goście, najlepsi szefowie kuchni z całej Polski, piękne przestrzenie hotelowej restauracji L’atmosphere, a przede wszystkim doskonałe jedzenie, wyborne wina i co najważniejsze szczytny cel – tak zapowiada się ten wieczór.

Culinary World Cup 2018 Fine Dining

Organizowane jest wspólnie przez Hilton Garden Inn Kraków Airport oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Kolacja z udziałem kadry narodowej szefów kuchni, czyli National Culinary Team Poland, organizowana jest na niespełna miesiąc przed pucharowymi zmaganiami o mistrzostwo świata w gotowaniu. Będzie też  niespotykaną okazją do skosztowania wyśmienitych dań światowej klasy. Dla balickiego hotelu to jeszcze jeden wyjątkowy powód do radości. Członkiem kadry jest Dawid Grucel, szef kuchni hotelowej restauracji L’atmosphere.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – WRZESIEŃ 2018
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <
Menu kolacji to doskonała kompozycja dań

Począwszy od podpalanego łososia z krewetkami i chili oraz klusek śląskich z łososiem i porem, przez pieczoną polędwicę jagnięcą z lubczykiem i cytryną. Do tego delikatnie wędzona modra kapusta, zaskakująca glazurowana marchewka z lejkowcem dętym. Na deser polski sernik karmelizowany infuzowanym cukrem pomarańczowym, galaretka z owoców tropikalnych, czekoladowe ciastko i mus z mango i marakui z dodatkiem owoców leśnych. Podczas Culinary World Cup 2018 Fine Dining będzie można degustować wyborne wina hiszpańskie i francuskie, dobrane specjalnie na tę okazję przez sommelierów firmy Wineland, jednego z partnerów wydarzenia. Będzie także mała niespodzianka kulinarna przygotowana przez zespół kucharzy hotelu.

Cel charytatywny

Hilton Garden Inn Kraków Airport wspiera krakowski dom fundacji RMcD, działający przy szpitalu specjalistycznym Kraków-Prokocim, od początków jego otwarcia. Dla rodzin dzieci przebywających na oddziale onkologicznym to prawdziwa przystań i możliwość na choćby chwilowe nabranie sił na dalsze zmagania z chorobą dziecka. Październikowa kolacja to kontynuacja działań w ramach odpowiedzialnego biznesu, a także globalnej strategii marki Hilton #TravelWithPurpose.

Udział w Culinary World Cup 2018 Fine Dining jest płatny, a bilety można zakupić kontaktując się bezpośrednio z działem sprzedaży hotelu. Koszt biletu wynosi 160 pln/ osobę i zawiera: welcome drink, 3-setowe menu, finger foods oraz degustację win. Organizator planuje dla uczestników także niewielkie after party. Przygotowano także specjalną ofertę cenową na noclegi – 299 pln/ osobę ze śniadaniem, dopłata za drugą osobę 59 pln. Partnerami wydarzenia są wspomniany wcześniej Wineland – doświadczony importer win od 55 producentów z całego świata,  a także Selgross Cash&Carry i Transgourmet Polska.

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 10.10.2018
Aktualizacja: 11.10.2018