L’Art de la cuisine Martell 2019 za nami!

Udostępnij artykuł
Kolejna edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce odbyła się w weekend 1-3 marca. Po raz siedemnasty Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell i Grupą Anders zaprosiły młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz koneserów wyśmienitej kuchni do Zamku Ryn. Po raz pierwszy w historii wydarzenia zwyciężyła ekipa, która była najlepsza również w poprzednim roku. Tym sposobem dotąd przechodni puchar, na zawsze powędrował do Jarosława Owczarczyka i Roberta Branickiego z warszawskiego Pink Lobster. Nowości Gastronomiczne oraz portal Horecanet.pl objęły konkurs Patronatem Medialnym.

„Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” – to temat i zadanie konkursowe tegorocznej edycji. Tytułowy składnik to kurczak z chowu bez antybiotyków. Obok produktu głównego, uczestnicy byli zobowiązani użyć w swoich daniach produktu charakterystycznego dla kuchni regionu, który reprezentują.

L’Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, również z najdłuższą tradycją. Zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami. W konkursie wzięło udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpili w czterech turach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Ekipy były dwuosobowe, każda z nich musiała przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponowała z koniakiem Martell. Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy mieli tylko godzinę.

Na wzór poprzednich lat, prace oceniało trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media. W tym roku w jury technicznym znaleźli się: Andrzej Bałdyga, Tomasz Milewski, Wiesław Bober, Ernest Jagodziński, Tomasz Deker, Zbigniew Łęgowski. Do jury degustacyjnego zaproszono: Andrea Camastrę, Justynę Słupską-Kartaczowską, Kurta Schellera, Adama Chrząstowskiego, Marka Widomskiego, Joannę Ochniak. Koneserami podczas XVII edycji byli: Christophe Valtaud, Andrzej Szumowski, Gaja Kuroń, Anna Parysz, Krzysztof Remiszewski, Cezary Jasiński, autorzy bloga Szalone Walizki, Łukasz Modelski, Andrzej Saramonowicz, Joanna Mróz, Andrzej Chojnowski, Jasiek Kuroń, Iza Urbaniak.  Sekretarzem konkursu była Nela Strucińska, a asystentami: Tomasz Dziura oraz Grzegorz Krupa. Wydarzenia poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg.

Pierwsze miejsce wywalczyła ekipa z warszawskiego Pink Lobster, w składzie: Jarosław Owczarczyk oraz Robert Branicki. Drugie miejsce należy do Wiktora Wielgusa i Karola Kaszlewicza z Hotelu Nicolaus w Toruniu. Trzecie miejsce na podium zajęli kucharze reprezentujący Restaurację Szafiarnia 10 z Gdańska – Robert Gierłatowski i Victor Soliar.

Jury Koneserów Smaku także przyznało swoją nagrodę. Powędrowała ona do Marcina Nowaka i Macieja Małeckiego z Brasserie Warszawska. Nagrodę specjalną otrzymała drużyna w składzie Angelika Kowalik oraz Łukasz Wajda z Restauracji Pod Nosem z Krakowa. Otrzymali zaproszenie na kolację w Senses oraz staż pod okiem szefa Camastry. Nagroda została przyznana po raz pierwszy w historii konkursu.

FINAŁOWA 16 KONKURSU

1. Łukasz Wolak, Michał Królik – Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
2. Marcin Nowak, Maciej Małecki – Brasserie Warszawska, Warszawa
3. Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska – Restauracja Amarylis, Kraków
4. Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa – Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock
5. Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski – Hotel Haffner, Sopot
6. Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki – Restauracja Pink Lobster, Warszawa
7. Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz – Hotel Nicolaus, Toruń
8. Radosław Gierłatowski, Viktor Soliar – Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
9. Piotr Gipsiak, Sebastian Graca – Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
10. Angelika Kowalik, Łukasz Wajda – Restauracja Pod Nosem, Kraków
11. Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak – Art Hotel, Wrocław
12. Sebastian Szafrański, Robert Borowski – Restauracja Art, Kraków
13. Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik – Puro Hotel, Poznań
14. Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann – Hotel Zamek Gniew, Gniew
15. Adrian Rosół, Szymon Szlembarski – Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
16. Jan Kubat, Michał Bąk – Pałac Goetz, Brzesko

MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom!

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 06.03.2019
Aktualizacja: 06.03.2019