Maciej Kotecki, Stalgast: Wspólnie z innymi dostawcami uruchomiliśmy inicjatywę #PrzyszłośćDlaGastronomii

[SPECJALNIE DLA NAS – RAPORT 2021] Rok 2020 cała branża rozpoczynała z optymizmem i nadzieją na kontynuację rozwoju z lat poprzednich. Pandemia zmieniła nastroje, a efektem pierwszego lockdownu były znaczące spadki zamówień. U wielu naszych partnerów spadek obrotów dochodził do 80-90 proc. rok do roku. W odpowiedzi na zaistniałą sytuację, wspólnie z innymi dostawcami do rynku, uruchomiliśmy inicjatywę #PrzyszłośćDlaGastronomii – mówi Maciej Kotecki, członek zarządu Stalgast w komentarzu przygotowanym na potrzeby naszej publikacji Rynek Dostawców HoReCa w Polsce – RAPORT 2021.

Powstałe Stowarzyszenie wspierało między innymi bezpłatnymi poradami prawnymi. Po zniesieniu ograniczeń,  branża bardzo szybko wróciła do poziomu z lat poprzednich. Restauratorom zaproponowaliśmy wydłużenie gwarancji na urządzenia Stalgast i przeglądy, które pomagały w ponownym uruchomieniu biznesu.

Pomimo trudnej sytuacji w branży zakończyliśmy budowę Centrum Logistyczno-Produkcyjnego w Radomiu. Do części magazynowej, uruchomionej w 2019 roku, dołączyła produkcja, która została w pełni przeniesiona z wynajmowanych obiektów przy ul. Kozienickiej. Obecnie zarówno magazyny (18 tys. mkw.) jak i produkcja (12 tys. mkw.) znajdują się w jednym z najnowocześniejszych obiektów przemysłowych w branży gastronomicznej w Europie.  Połączenie w jednym miejscu produkcji, magazynu i centrum dystrybucyjnego, umożliwia zapewnienie sprawnej obsługi naszych klientów.

Pandemia spowodowała duże zamieszanie na rynku dostawców, nie tylko w branży gastronomicznej. Zapewnienie ciągłości dostaw może być w najbliższych miesiącach dużym wyzwaniem, szczególnie w obliczu ponownego otwarcia się branży gastronomicznej. Przygotowując się do ożywienia w branży, nadal inwestujemy w nasze zdolności produkcyjne, aby minimalizować ryzyka związane z ograniczoną dostępnością. Ciągle pracujemy nad nowymi rozwiązaniami konstrukcyjnymi i technologicznymi, aby zapewnić naszym klientom nowoczesne, ekologiczne i cenowo atrakcyjne produkty. Szczególnie poszukiwanie rozwiązań ograniczających wzrost kosztów produkcji, a co za tym idzie cen produktów – jest dla nas priorytetem.

Niezmiennie stawiamy na współpracę z naszymi partnerami, dystrybutorami. To oni są najbliżej klienta i wiedzą jakie są jego potrzeby. Dzięki temu, mogą zapewnić najlepszą jakość obsługi, tak ważną w niestabilnych czasach. Rozwijamy sieć salonów partnerskich i punktów sprzedaży. Chcemy, w ten sposób zbliżyć się z naszą ofertą do klienta, umożliwić realne poznanie produktów przed decyzją zakupową.  

Jesteśmy przekonani, że pomimo trudności, branża wróci stopniowo na drogę wzrostu i rozwoju, liczymy, że poprawa sytuacji rozpocznie się już w tym roku. Dlatego też, nadal inwestujemy w nasze zdolności produkcyjne i stawiamy na współpracę z dystrybutorami tak, jak robiliśmy to przez ostatnie 30 lat działania firmy.

RYNEK DOSTAWCÓW HORECA W POLSCE – RAPORT 2021
> kliknij, aby zapoznać się z pełnym wydaniem <
Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Rynek-Dostawcow-HoReCa-RAPORT-2021.png

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.