Mazal Tov – nowy koncept na kulinarnej mapie Warszawy

Udostępnij artykuł
Dziś (20 marca) lokal otwiera drzwi dla gości. Będą mieli okazję spróbować tradycyjnej środkowo-europejskiej kuchni żydowskiej we współczesnej formie. Szefem kuchni jest Richart Tóth, węgierski żyd, wielki miłośnik street foodu, który stworzył kartę opartą na tradycji żydów aszkanezyjskich. W menu domowa matzah, czulent, cymes, bajgle, chałki i mnóstwo mięsa. Koncept należy do Grupy Gastronomicznej Marcina Wachowicza i zlokalizowany jest przy ul. Podwale 29.

– Pomysł na projekt urodził się podczas podróży po świecie i poznawania ludzi związanych z kulturą żydowską. Nie bez powodu Mazal Tov otwiera się na warszawskiej Starówce – to miejsce odwołujące się do historii, przeżyć i wspomnień – mówi Katarzyna Derdzińska, dyrektor generalna.

Mazal Tov – na szczęście! – Tymi krótkimi, ale pełnymi szczerej radości słowami życzeń wypowiadanych w szczęśliwych chwilach nazwane zostało polsko-żydowskie miejsce w sercu warszawskiej Starówki. To koncept opierający się na wartościach miłości, równości i tolerancji. Tworząc koncept nie zapomniano o historii i szacunku do tradycji.

Kuchnia opiera się na przepisach z czasów przedwojennej żydowskiej Warszawy zaprezentowanych w nowym wydaniu, zachowując przy tym swój oryginalny smak, dzięki bazowaniu na tradycyjnych przepisach przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

– Mazal Tov to także przestrzeń dla spotkań ze współczesną kulturą żydowską, ciągle obecną i rozwijającą się w Polsce. Poprzez organizowanie koncertów, wernisaży, spotkań autorskich i innych form wyrazu artystycznej ekspresji chcemy ukazywać różnorodność kultury żydowskiej, a dzięki wizytom wyjątkowych gości przybliżając jej tradycje. Otwartość i chęć poznania – to wartości, na których się skupiamy – wspomina Daniel Chomic, odpowiedzialny za część koncepcyjną.

– W Mazal Tov stawiamy też na różnorodność i dialog. Chcemy, by każdy czuł się tu jak w domu i w nieformalnej, przyjaznej atmosferze mógł wsłuchać się w głos żydowskiej Warszawy – wielokulturowej, pełnej życia i swobody w której wszyscy mogą współistnieć we wzajemnej miłości, równości i tolerancji– dodaje Katarzyna Derdzińska.

Koncept  Mazal Tov wchodzi w skład Grupy Gastronomicznej Marcina Wachowicza (Aioli, Banjaluka, MOMU). Otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godzinach 12:00 – 00:00. Od czwartku do soboty od godziny 19:00 w lokalu zabrzmi muzyka na żywo.

NOWOŚCI GASTRONOMICZNE – LUTY – MARZEC 2019
> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału jest zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 20.03.2019
Aktualizacja: 20.03.2019