McDonald’s tymczasowo zamknie restauracje w Rosji

Udostępnij artykuł

CEO McDonald’s Chris Kempczinski w wiadomości wystosowanej do pracowników i franczyzobiorców marki poinformował o dalszych działaniach sieci w Rosji.

McDonald's
McDonald’s

W Rosji zatrudniamy 62 tys. osób, które włożyły serce i duszę w naszą markę, aby służyć swoim społecznościom. Współpracujemy z setkami lokalnych, rosyjskich dostawców i partnerów, którzy produkują żywność do naszego menu i wspierać naszą markę. Codziennie obsługujemy miliony rosyjskich klientów, którzy liczą na McDonald’s. W ciągu ponad trzydziestu lat działalności w Rosji staliśmy się istotną częścią 850 społeczności, w których działamy. Jednocześnie nasze wartości oznaczają, że nie możemy ignorować niepotrzebnego ludzkiego cierpienia na Ukrainie. Wiele lat temu, w obliczu własnej trudnej decyzji, Fred Turner wyjaśnił swoje podejście po prostu: „Zrób to, co właściwe”. Ta filozofia jest zapisana jako jedna z naszych pięciu wartości przewodnich, a przez lata McDonald’s Corporation sprostała prostemu ideałowi Freda. Dziś też jest jeden z tych dni – wyjaśniał CEO McDonald’s.

Przy współpracy z prezesem Rickiem Hernandezem i resztą Rady Dyrektorów, marka zdecydowała o czasowym zamknięciu wszystkich restauracji w Rosji i wstrzymaniu operacji na rynku. Co ważne wynagrodzenia dla wszystkich pracowników McDonald’s w Rosji będą kontynuowane.

W miarę postępów McDonald’s będzie nadal oceniać sytuację i ustalać, czy wymagane są dodatkowe środki. W tej chwili nie można przewidzieć, kiedy będziemy mogli ponownie otworzyć nasze restauracje w Rosji. Doświadczamy zakłóceń w naszym łańcuchu dostaw, a także innych skutków operacyjnych. Będziemy również uważnie monitorować sytuację humanitarną.

McDonald’s Polska

To decyzja, na którą czekaliśmy – zarówno jako zespół McDonald’s Polska, jak i polscy franczyzobiorcy i ich zespoły. Sytuacja ofiar wojny w Ukrainie dotyczy wielu z nas osobiście, ponieważ 10 proc. naszych pracowników w Polsce to Ukraińcy. Dlatego od początku konfliktu udzielamy pomocy ofiarom. Przekazujemy bezpłatne posiłki w punktach dla uchodźców i w naszych restauracjach. Pomagamy także pracownikom McDonald’s z rynku ukraińskiego w znalezieniu miejsca pracy i zakwaterowania w ramach naszego systemu w Polsce. W ubiegłym tygodniu ruszył fundusz zapomogowy wspierający pracowników w sprowadzaniu rodzin z Ukrainy. Jesteśmy razem z naszymi franczyzobiorcami i zespołami. Cieszę się, że globalny zespół zarządzający podjął właściwą decyzję – mówi Adam Pieńkowski, dyrektor generalny McDonald’s Polska.

McDonald’s Polska razem ze swoimi franczyzobiorcami udziela wsparcia osobom uciekającym przed wojną dostarczając bezpłatne, ciepłe posiłki oraz napoje w punktach pomocy uchodźcom i tam gdzie jest to potrzebne w restauracjach sieci. Lokale McDonald’s, szczególnie te zlokalizowane przy wschodniej granicy są otwarte dłużej niż normalnie, niektóre nawet 24h.
W działania na rzecz uchodźców angażuje się również Fundacja Ronalda McDonalda, której ambulans udziela wsparcia medycznego w Przemyślu. Fundacja finansuje także łóżka dla rodziców dzieci z Ukrainy przebywających w szpitalach oraz zapewnia zakwaterowanie w Domach Ronalda McDonalda rodzinom ciężko chorych dzieci.

Rynek Dostawców HoReCa – RAPORT 2022
>> kliknij, aby się zapoznać się z pełnym wydaniem <<

© BROG B2B Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k.
Dalsze rozpowszechnianie powyższego materiału zabronione.

Milena Kaszuba-Janus

Redaktor naczelna Nowości Gastronomiczne, redaktor Horecanet.pl, Sweets & Coffee, współorganizatorka Forum Rynku Gastronomicznego Food Business Forum. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Warszawskim. Z wydawnictwem BROG B2B związana od ponad czterech lat, gdzie od września 2018 pełni funkcję redaktor naczelnej Nowości Gastronomicznych oraz redaktor portalu Horecanet.pl i magazynu Sweets & Coffee. Współorganizuje najważniejsze wydarzenie dla branży gastronomicznej Food Business Forum. Odpowiada za dobór tematów dyskusji oraz podnoszenie jakości wydarzenia pod kątem merytorycznym. Dba także o różnorodność panelistów i prelegentów. Przeprowadziła wywiady m.in. z Karolem Okrasą, Arturem Jarczyńskim czy Andreą Camastrą. Prywatnie szczęśliwa żona, fanka czekolady i dobrej kuchni, miłośniczka zumby, literatury grozy i Justina Timberlake’a.

Opublikowano: 09.03.2022
Aktualizacja: 09.03.2022